8e4adf1c6f61c112ebfe6072d1d60236
8e4adf1c6f61c112ebfe6072d1d60236

RS: 14 novozaraženih od koronavirusa, dvije osobe preminule

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 466 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 14 osoba, a dvije osobe su preminule.

 

Kada je riječ o zaraženima, to je pet muškaraca i devet žena.

– Dvije osoba muškog pola su mlađe životne dobi i tri osobe su srednje životne dobi. Pet osoba ženskog pola je srednje i četiri starije životne dobi – navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Kako se navodi, prema mjestu prebivališta četiri osobe su iz Nevesinja, tri iz Banjaluke, po dvije osobe su iz Gacka i Modriče, i po jedna osoba je iz Mrkonjić Grada, Srpca i Teslića.

– Dvije osobe su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno pet osoba je navelo kontakt sa pozitivnim licem, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu -pojašnjeno je u saopštenju.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.320 slučajeva virusa korona, a oporavilo se 658 osoba. Prema podacima pristiglim iz zdravstvenih ustanova u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske do sada je preminulo 97 osoba sa pozitivnim testom na virus korona.    U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 22.919 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 75 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 26 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji tri pacijenata. 

Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 17 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 26 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom. 

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuta su 52 pacijenta sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 12 pacijenata, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru 19 pacijenata, u Bolnici u Gradišci pet pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči dva pacijenta.  

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalaze se 133 osobe, 19 osoba u Studentskom domu u Trebinju,  dvije osobe u Domu učenika u Bijeljini i 24 osobe u domu učenika u Doboju. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 5.030 osoba, a nadzor je završen kod 29.295 osoba. 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.Dva pacijenta kod kojih je potvrđen virus korona preminula su u protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, saopštili su iz UKC-a RS.

 

Riječ je o osamdesetrogodišnjoj ženi iz Kozarske Dubice i pedesetčetvorogodišnjem muškarcu iz Laktaša.

Preminuli su imali više hroničnih udruženih oboljenja, naveli sui z UKC-a RS.

(Nezavisne novine)

Prethodna vijest

Vijeće ministara BiH danas o otvaranju bh. granica za strance

Naredna vijest

Kompanija Johnson & Johnson prestala sa prodajom baby pudera u SAD