Pola miliona KM za filmsku i TV produkciju u Kantonu Sarajevo

21.05.2020.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić održao je jučer sastanak sa predstavnicima Sarajevo Film Festivala: Jovanom Marjanovićem, profesorom na Akademiji Scenskih Umjetnosti i rukovodiocem industrijskog djela SFF-a, Amrom Bakšić, profesoricom na ASU, producentkinjom i rukovoditeljicom marketa SFF-a, te Magdalenom Popović, rukovoditeljicom projekta UNESCO Sarajevo Grad Filma i koordinatoricom Specijalnih projekata na SFF-u.

Kako je saopćeno, Kanton Sarajevo je jedini kanton u Federaciji BiH koji kontinuirano ulaže u kulturu. Resorno ministarstvo već odavno prepoznaje i potencijale kreativnih industrija u stvaranju novih radnih mjesta i ekonomskog rasta. U Evropi ove industrije zapošljavaju više mladih obrazovanih ljudi nego bilo koji drugi sektor, stopa rasta kreativnog sektora veća je od prosjeka ukupne ekonomije, a predviđa se da će ovaj sektor biti važan faktor ekonomskog oporavka nakon krize. Na sastanku posebno istaknuta je uloga filmske i TV industrije u održivom razvoju Grada i Kantona, obzirom su upravo one motor razvoja šireg spektra kreativnih industrija u kojima trenutno radi pet posto ukupno zaposlenih Kantona Sarajevo.

Kako je najavio ministar Alikadić, Ministarstvo kulture i sporta KS uskoro kreće u implementaciju planiranog programa subvencija za snimanje filmova i TV serija.

– Cilj programa je ne samo povećati obim kvalitetnog filmoskog i TV sadržaja, ali i stvoriti nova radna mjesta i osposobiti mlade za rad u savremenim privrednim granama kreativnih industrija. Radi se o investiciji koja će se svakako isplatiti u ekonomskom smislu. Osim priliva sredstava u budžet KS, računamo na priliv direktnih stranih investicija kroz koprodukcije i privlačenje mobilnih produkcija. Bitan cilj je, naravno, obogatiti kulturnu ponudu stanovnicima Kantona Sarajevo i ojačati medjunarodni brand Sarajeva kao filmskog i turističkog centra regije – rekao je Alikadić.

Iako je zbog pandemije COVID-19 došlo do brojnih rezova u Budžetu KS, Ministarstvo kulture i sporta KS do kraja godine namjerava izdvojiti 500.000,00 KM za subvencioniranje filmova i TV serija i tako pomoći oporavku filmske i TV industrije na području Kantona Sarajevo.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss