9c5e1f368d884d39b567645d79afcc4b
9c5e1f368d884d39b567645d79afcc4b

Arnaut: Neraspisivanje izbora za Mostar kršenje prava građana Mostara

20.05.2020.

Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut je danas u Sarajevu, komentirajući činjenicu da još nisu raspisani lokalni izbori za Mostar, izjavio novinarima da je to apsolutno kršenje prava građana Mostara, a također i nepoštivanje odluke Evropskog suda u Strazburu.

– Međutim, ono što je dobro je što je Sud u Strazburu dao Ustavnom sudu BiH alat da to riješi. Nadam se da će Ustavni sud djelovati po tom pitanju čim idućeg mjeseca istekne rok koji je Sud u Strazburu dao po tom pitanju – kazao je Arnaut.

Na pitanje u vezi s problemom finansiranja lokalnih izbora zbog toga što još uvijek nije usvojen budžet institucija BiH za 2020. godinu u kojem bi trebala biti predviđena i sredstva za pripremu i održavanje lokalnih izbora, Arnaut je naveo da budžet institucija BiH za 2020. godinu još uvijek nije ni predložen.

Podsjećajući da je Predsjedništvo BiH ovlašteni predlagač budžeta, kazao je da su članovi Predsjedništva BiH „prolongirali rok za nacrt budžeta do 31. maja, iako je rok za potrebe izbora 21. maj, odnosno sutra“.

– Svi koji su se ovako neodgovorno ponašali će snositi odgovornost ukoliko izbori budu prolongirani. Međutim, ja sam još u aprilu napomenuo da ove stranke traže izgovor da se izbori odgode. Tada je bio izgovor korona. Međutim, sada rade kafane, frizerski saloni, pa ne mogu to više koristiti pa sada koriste izgovor oko novca – kaza je Arnaut.

Po njegovim riječima, cijena za izbore je izuzetno niska, „ukupni trošak je devet miliona KM, od čega na lokalne zajednice otpada pola, a na državu samo četiri i po miliona KM“.

Arnaut smatra da stranke koje su na vlasti „žele da odgode izbore koliko god mogu, a eventualno i da ih spoje sa općim izborima, odnosno da u upotpunosti osujete građane u njihovom pravu da kažu šta misle o ovoj vlasti“. 

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss