Trump: Uzimam hidroksiklorokin za suzbijanje koronavirusa

19.05.2020.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da uzima hidroksiklorokin za suzbijanje koronavirusa, uprkos upozoravajućim stavovima zdravstvenih stručnjaka da je lijek nesiguran u zaštiti od virusa.

Govoreći u Bijeloj kući,  Trump je rekao novinarima da je nedavno počeo uzimati lijek hidroksiklorokin koji se koristi u terapiji protiv malarije i lupusa.

– Uzimam to otprilike sedmicu i po i još uvijek sam ovdje, još uvijek sam ovdje -rekao je Trump, prenosi BBC.

Nema dokaza da je hidroksiklorokin djelotvoran protiv koronavirusa, a stručnjaci upozoravaju da lijek može uzrokovati srčane probleme.

Trump, 73-godišnji američki predsjednik, koji se dnevno testira na koronavirus, bio je u ponedjeljak domaćin sastanka posvećenog  ugostiteljskoj industriji i posljedicama koronavirusa u tom sektoru, kada je iznenada rekao novinarima da uzima lijek.

– Iznenadili biste se koliko ga ljudi uzima, pogotovo radnici na prvoj liniji fronta, mnogi, mnogi ga uzimaju – rekao je novinarima.  

Upitan koji su njegovi dokazi o pozitivnim koristima hidroksiklorokinina  Trump je rekao kako  dobiva puno pozitivnih poziva u vezi s tim.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss