fc51bc4de8e5441917a5c7b5a1338c96
fc51bc4de8e5441917a5c7b5a1338c96

Pećina Orlovača otvorena za turiste

19.05.2020.

Speleološki kompleks pećine Orlovača u Sumbulovcu kod Pala otvoren je danas za posjete turista, uz pridržavanje mjera o distanci i nošenju maski, izjavio je stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

On je naveo da su posjete pećini planirane do 15. oktobra, od utorka do nedjelje i to u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova, a cijena ulaznice iznosi od dvije do četiri KM.

Samardžić je rekao da će svi građani koji budu došli danas da posjete pećinu imati besplatan obilazak, a zbog ograničenog broja turista na javnim mjestima potrebna je najava većih grupa na broj telefona 065/992-808.

Prema njegovim riječima, turističke grupe u ovom speleološkom kompleksu broje do 15 posjetilaca sa jednim vodičem, a obilazak traje od 30 do 45 minuta.

– Uprkos epidemiji virusa korona, možemo se pohvaliti da smo radili na uređenju spomenika prirode i pripremili dodatne sadržaje kao što je suvenirnica koja se nalazi u kućici gdje je vodička služba i Muzej pećine Orlovača – rekao je Samardžić.

Samardžić je naglasio da će posjetioci moći da koriste i stazu zdravlja čija je dužina pet kilometara i vodi do vidikovca, koji se nalazi na vrhu pećine.

On je naveo da se stazom zdravlja koja je markirana do vidikovca može ići iz dva pravca – sa lijeve ili desne strane od ulaza u pećinu, pješačenjem od trideset minuta do sat vremena.

– Kada se dođe na vrh, pruža se prelijep pogled na okolne planine Romaniju, Jahorinu, Bjelašnicu. Bilo kojim putem da se krene pružaju se prelijepi pejzaži – šume, livade, a uz malo uspona prilagođene su za svakoga. LJubitelji prirode će je sigurno voljeti – naglasio je Samardžić.

Pećina Orlovača je duga 560 metara, a sa svojim stalaktitima, stalagmitima i haktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss