c94ccc0ef87f61ecc63962cd72a9343f
c94ccc0ef87f61ecc63962cd72a9343f

Mektić: Od dnevnog reda se došlo do toga ko je s kim zastave vezao i ratovao

“Mislim da je danas pokazan nizak nivo odgovornosti, da ne budem brutalan pa ne kažem sav jad i bijedu, samog funkcionisanja. Čitavu tu situaciju su prenijeli, zbog nepostojanja jedinstvenog mišljenja u poziciji i vlasti, na međunacionalne odnose”, kazao je danas Dragan Mektić iz SDS-a.

“Zvizdić je predložio zakon pomoću kojeg bi se dala mogućnost VM BiH da u teškim i složenim krizama mogu donijeti odluku o pomjeranju plaćanja PDV-a u toku mjeseca. Nakon toga, parlament se podijelio na dvije grupe. Jedan broj poslanika je smatrao da je i to nekakav pomak u situaciji krize u kojoj je realni sektor, te da bi to bilo od pomoći. Druga grupa je bila protiv”, kazao je Mektić.

“Ja sam govorio o tom pitanju danas i naš klub SDS i PDP je podržao tu inicijativu da u ovoj situaciji, koliko toliko, da pomognemo privrednicima da prebrode ovaj period i pokrenu sve ono što je stalo. Ja sam podržao ideju da sagledamo i analiziramo zakon da vidimo i trajno pomaknemo datum podnošenja poreske prijave i plaćanja PDV-a”, dodao je.

 

Prijedlog o otvaranju fonda i izdvajanju od po 20 posto plate?

 

“Ja koliko sam vidio, bio je prijedlog da se odvoji po 20 posto u fond, dobra ideja. Pametna ideja, ali postoji nedorečenosti, ko bi upravljao tim novcem. Bilo je i prijedloga da se odreknu dvije plate jer dva mjeseca nismo radili. Sve one mjere i radnje da se pomogne ljudima koji su ostali bez posla, bez plate, mislim da je dobrodošla. Tu bi političari trebali pokazati humanost i odgovornost. Ovom pandemijom je pogođen i najveći broj radnika koji su inače ugroženi sa niskim ili nikakvim primanjima”.

 

Dodao je da je današnja sjednica pokazala “jad i bijedu funkcionisanja vlasti”.

 

“Mislim da je danas pokazan nizak nivo odgovornosti, da ne budem brutalan pa ne kažem sav jad i bijedu, samog funkcionisanja. Čitavu tu situaciju su prenijeli, zbog nepostojanja jedinstvenog mišljenja u poziciji i vlasti, na međunacionalne odnose. Ne mogu reći da su se vrijeđali, ali na taj način neki na nacionalnoj osnovi i onda je izgubio smisao suštine tog zakona i vratilo nas u poziciju nacionalističke retorike. Nakon toga je predsjedavajući morao prekinuti sjednicu kako bi se strasti smirile. Otišlo se od dnevnog reda, ko je s kim vezao zastave, ratovao. Očigledno je da ova većina i pozicija ne funkcioniše”.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Manji broj zaraženih u Turskoj

Naredna vijest

U BiH jutros oblačno s pljuskovima i grmljavinom