5aa2e1ea675f7989886ca54fab703b7d
5aa2e1ea675f7989886ca54fab703b7d

Dopuna Zakona o PDV-u razmatrat će se po hitnom postupku

19.05.2020.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su nakon sat i po poslaničke rasprave da se dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatra po hitnom zakonodavnom postupku koje je predložio dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije – SDA).

Zvizdić je na početku objasnio zašto je predložio razmatranje zakona po hitnom postupku kazavši da on ispunjava oba uvjeta da se razmatra u takvoj proceduri imajući u vidu da se svijet i BiH još uvijek suočava s pandemijom koronavirusa, a i u pitanju su jednostavnije izmjene jer ima samo dva člana.

Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) Mira Pekić upozorila je da BiH još uvijek nema ovogodišnji budžet, ali je i pozvala da potrebno izjednačiti privatni i javni sektor jer smatra da radna mjesta u javnom sektoru ne mogu biti nedodirljiva, a da radnici u realnom sektoru da ostaju bez posla.

Kazala je da očekuje od Vijeća ministara BiH da parlamentu na razmatranje da prijedlog mjera koje će se napraviti u smislu suzbijanja posljedica pandemije po ekonomiju u BiH.

Da podržava hitni postupak, dopunu zakona i njegovu namjeru kazao je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović, ali je podsjetio da je još 2017. godine uputio inicijativu prema Vijeću ministara BiH, koju je potpisalo 30.000 privrednika da peduzeća koja do određenog limita prometa PDV plaćaju po naplaćenoj fakturi, a ne unaprijed, ali to je odbijeno.

Za riječ se javio šef Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović kazavši da neće podržati hitnost postupka kao ni zakon može biti samo polazni materijal za diskusiju u redovnom postupku te je ocijenio da bi zakon trebalo predložiti Vijeće ministara BiH.

Zvizdić mu je nakon toga kazao da je iz njegove diskusije vidljivo da Lovrinović slabo poznaje ovu materiju i podsjetio da dopuna zakona predlaže odgodu od 90 dana i još 90 dana ako bude potrebe što je, kaže, instrument Vijeću ministara BiH da može reagirati ne samo u ovom slučaju pandemije nego i nekih drugih poremećaja.

Dodao je i to da je BiH ranije imala ovaj zakon ne bi se trebalo čekati nekoliko mjeseci da se odgovori na ekonomsku krizu koju je uzrokovala pandemija, te je naglasio da je šest mjeseci sasvim dovoljno da se uspostave privredni tokovi i pomogne privredi.

Lovrinović je žustro odgovorio da je samo želio objašnjenje kako će dopuna donijeti pomoć privredi te ga je upitao zašto zakon nije predložio klub SDA i zašto nisu obavljene konsultacije s ostalim predsjednicima stranačkih klubova u Domu.

Da Lovrinović ima potpuno drugačije motive za takvu diskusiju upozorio je poslanik Naše stranke Damir Arnaut koji je podsjetio da taj HDZ-ov poslanik stalno osporava prijedloge poslanika iako oni imaju pravo predlagati zakonska rješenja.

– No, to je i jasno jer HDZ u Predstavničkom domu ima pet od 42 poslanika, a u Vijeću ministara imaju tri od devet ministara s pravom veta i zato on insistira da se sve prebaci na Vijeće ministara BiH – kazao je Arnaut pozivajući da se zaustavi priča da članovi zakonodavnih organa ne trebaju predlagati zakone.

Za riječ se javila dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ) koja je upitala da li to što HDZ ima pet poslanika znači da ne smije iznijeti svoje mišljenje te je upozorila da bi pomijeranje roka za uplatu PDV-a dovelo do smanjenja prihoda i disbalansa u budžetu.

– Da se namjeravalo pomoći privredi onda bi bilo svrsishodnije da se intervencija u zakonu napravila u dijelu krivičnih odredbi odnosno da se ne ponosi krivična prijava – pojasnila je Krišto.

Tokom rasprave hitnost procedure podržao je poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić koji je naglasio da bi bilo dobro na bilo koji način pomoći privredi koja se suočila s velikim gubicima.

Dopuna zakona tiče se pomijeranja roka za uplatu PDV-a, a kako je navedeno u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH potrebno je donijeti privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćenje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana. Izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može produžiti rok na dodatnih 90 dana.

Namjera je ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u BiH i radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss