Historijski muzej BiH ponovo otvara svoja vrata, ulaz danas besplatan

Na Međunarodni dan muzeja danas će biti otvoren Historijski muzej Bosne i Hercegovine koji je zbog pandemije koronavirusa bio zatvoren dva mjeseca, a muzejske aktivnosti su se odvijale u virtualnom svijetu.

Muzej je za vrijeme panedmije u digitalnom obliku predstavio pet muzejskih postavki i otvorio dvije nove izložbe. Kroz video prezentacije su se bosanskohercegovačkoj javnosti pričale muzejske priče, koje su bile emitirane na društvenim mrežama muzeja i na TV Sarajevo.

Međutim, tim muzeja je tokom dežura radio na fizičkim pripremama muzeja za ponovno otvorenje kako bi muzej bio sigurno okruženje za vrijeme trajanja pandemije.

Historijski muzej BiH kao jedna od kulturnih institucija od državnog značaja ovogodišnji Međunarodni dan muzeja dočekuje s radošću, ali i neizvjesnošću jer je kriza uzrokovana pandemijom muzeju uskratila resurse od vlastitog rada, a pomoć države je i ovaj put izostala.

U ponedjeljak, 18. maja 2020. godine, će ulaz u muzej biti besplatan. Pod ovogodišnjim sloganom “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija” će posjetiteljima biti na raspolaganju izložba “Zagrljaji” Safeta Zeca, ali i druge muzejske postavke: stalna postavka “Opkoljeno Sarajevo”, “15 godina” Jima Marshalla, “Otvoreni depo”, “Polet žena”, izložba “Mi, izbjeglice”.

Muzej će biti otvoren od devet do 21 sat, a iz ove kulturne institucije pozvali su posjetitelje da se pridržavaju novog muzejskog bontona koji će biti predstavljen kroz društvene mreže muzeja, ali i na ulazu muzeja te da podrže Historijski muzej BiH.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Tegeltija: Bh. granica od 1. juna otvorena za sve

Naredna vijest

Mektić o borbi RS protiv virusa: Naopako “delate”, vidite sa FBiH šta oni rade