Dvoje novooboljelih od koronavirusa u FBiH, ukupno 1.006

18.05.2020.

U protekla 24 sata u FBiH testirana su 632 uzorka, a potvrđena su samo dva nova slučaja koronavirusa.

Dosad je u većem bh. entitetu ukupno testirano 28.399 uzoraka, od kojih je na ovu zaraznu bolest bilo pozitivno 1.006 osoba.
 
Ove podatke na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare iznio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.
 
Trenutno je hospitalizirano 26 osoba, od kojih nijedna nije na respiratoru. Oporavljena su 804 pacijenta, od kojih 22 u protekla 24 sata. Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u FBiH i dalje je 37.
 
U posljednje vrijeme, kako je rekao Čerkez, stanje u FBiH dosta je stabilno i pod kontinuitetom, s vrlo niskim brojem oboljelih dnevno.
 
– Možemo biti zadovoljni, mjere su dale puni efekat. U narednom periodu je na svakom građaninu, dakle nema kolektivne odgovornosti, da se pridržava mjera i na taj način da spriječi nastanak odnosno širenje korone – poručio je Čerkez.
 
Odgovarajući na pitanje novinara vezano za ukidanje samoizolacije za građane koji se u BiH vraćaju iz inostranstva, Čerkez je rekao da se na Krizni štab u posljednjih desetak dana stvara jako veliki pritisak, kako medijski, tako i od građana, da se ukinu određene mjere.
 
– Mi smo rekli da nas vodi epidemiološka situacija. Dakle, mi ne gledamo samo stabilnu epidemiološku situaciju u BiH, nego i u onim zemljama iz kojih ti ljudi dolaze. Prema tome, još uvijek je potreban oprez – dodao je Čerkez.
 
Navodi kako je svjestan da su mnogi nezadovoljni što mjere samoizolacije i dalje nisu ukinute.
 
– Međutim, smatram da bi stanovništvo bilo puno nezadovoljnije ukoliko bi se ponovo morali vraćati na sami početak koronavirusa, da ponovo imamo restrikcije. U ovom trenutku jako je bitno da smanjimo rizik uvoza virusa u BiH. I dalje ćemo razmatrati mogućnost ukidanja, skraćenja samoizolacije ili neki novi model pri ulasku u BiH – dodao je Čerkez.

(vijesti.ba)

Idi naVrh

Don't Miss