Studentski centar Sarajevo priprema domove da bi bili spremni za studente

JU ‘Studentski centar’ Sarajevo ulaže napore da bi studentski domovi Bjelave i Nedžarići bili spremni za prijem studenata. Intenzivno se radi na krečenju svih smještajnih kapaciteta, zatim detaljnoj dezinfekciji kao i čišćenju svih prostorija.

“Studentski centar” Sarajevo čeka preporuke Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba u vezi sa popuštanjem mjera uvedenih sa ciljem sprječavanja širenja koronavirusa.

 

– Također, još čekamo i upute epidemiologa o tome na koji način će se organizirati smještaj i ishrana u studentskim domovima. U potpunosti ćemo postupiti po svim preporukama i uputama koje nam budu naložene, a sve u cilju zaštite  zdravlja naših studenata i radnika – ističu.

 

Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo donese odluku o ponovnom pokretanju nastavnog procesa na Univerzitetu, JU ‘Studentski centar’ Sarajevo  spremna je otvoriti svoja vrata i primiti studente, pružiti im usluge kako su to studenti dosad i navikli.

 

Konkurs za prijem studenata u studentske domove za akademsku godinu 2020./2021. objavit će uporedo sa konkursom za prijem studenata na fakultete, kao što je to i dosad bila praksa.

 

– Što se tiče izmirivanja stanarina i subvencije za studente korisnike naših usluga, JU ‘Studentski centar’ Sarajevo nije u mogućnosti bila izvršiti naplatu niti od kantona učesnika u subvencioniranju, niti od studenta, što je bilo i logično shodno situaciji u kojoj smo se svi našli – navode.

Kako preciziraju Srednjobosanski kanton, učesnik u subvencioniranju, je najveći dužnik u odnosu na ostale kantone i to sa 200.000 KM. Slijede Zeničko-dobojski kanton sa 100.000 KM, Unsko-sanski kanton 88.000 KM, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke 40.000 KM, Tuzlanski kanton 30.000 KM, te Hercegovačko-neretvanski kantona koji duguje 1.500 KM na ime subvencije za studente s područja tog kantona.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

FBiH: Od ukupno 645 testiranih uzorka, jedan pozitivan na covid-19

Naredna vijest

Vojska intervenirala u Šidu, stanje u nedjelju stabilnije