Trump razmatra ponovno finansiranje WHO-a

Američki predsjednik u subotu je izjavio da njegova administracija razmatra više prijedloga o ponovnom financiranju Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući i onaj po kojem bi SAD uplaćivao oko 10 posto od ranije uplaćivane svote.

U objavi na Twitteru Donald Trump je istaknuo da konačna odluka o tome potezu još nije donesena te da je američko financiranje te globalne zdravstvene agencije i dalje obustavljeno.

Trump je 14. travnja obustavio američko financiranje WHO-a, optuživši tu agenciju UN-a za promicanje kineskih “dezinformacija” o izbijanju koronavirusa te je kazao da će njegova administracija pokrenuti reviziju njezina rada. Također je kazao da će ispitati ulogu WHO-a kada je posrijedi pogrešno upravljanje i prikrivanje širenja koronavirusa.

 

Dužnosnici WHO-a demantirali su te tvrdnje, a Kina je višekratno istaknula da je njezino djelovanje otvoreno i transparentno.

 

Fox News je u petak navečer objavio da je Trump spreman ponovno dijelom financirati WHO te da bi iznos odgovarao procijenjenome kineskom doprinosu toj organizaciji.

 

Sjedinjene Države bile su najveći donator WHO-a. Ako bi se sredstva podudarala s kineskim doprinosom, po izvješću Foxa novi bi američki financijski doprinos iznosio otprilike jednu desetinu ranije izdvajanih američkih financijskih sredstava, a radilo se o oko 400 milijuna dolara godišnje.

 

Reagirajući na kritike o nastavku financiranja WHO-a, Trump je rekao: “Ovo je samo jedan od brojnih koncepata koji razmatramo i u skladu s kojim bismo platili 10 posto od onoga što smo izdvajali dugi niz godina, a to je u skladu s puno nižim kineskim izdvajanjima. Još nismo donijeli konačnu odluku. Zasad su sva sredstva i dalje zamrznuta. “

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Zvornik: Dnevno će biti testirano 50 studenata na korona virus

Naredna vijest

U Kini pet novih slučajeva koronavirusa, strahuje se od drugog vala