bd09bfb4843eeceed6ead07efe9765a6
bd09bfb4843eeceed6ead07efe9765a6

Krišto: S pravom se možemo pitati da li je to neko drugo Sarajevo?

15.05.2020.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici zakazanoj za danas potvrditi imenovanje zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nedeljka Jovića koji je prijedlog Socijalističke partije. Prije nego su počeli sa raspravom o dnevnom redu, zastupnici su postavljali pitanja predsjedavajućem Vijeća ministara i ministrima među kojima je i ono o najavljenoj misi u Sarjaevu 16. maja.

Borjana Krišto iz HDZ-a Bosne i Hercegovine postavila je pitanje Ministarstvu za ljudska prava BiH pitanje o tome šta je do sada poduzeto povodom “organiziranog napada na vjerska prava i slobode, ljudska prava karidanla Vinka Puiljića kao i na vjerske osjećaje katolika i hrvatskog naroda u BIH”.

Nakon odgovora zamjenika ministra Dževada Mahmutovića u kojem je naveo da je o cijelom slučaju obaviješteno Ministarstvo sigurnosti BiH, a nakon odgovora kardinala Vinka Puljića u kojem navodi da su njegov život i život katolika ugroženi, Krišto je rekla da nije zadovoljna odgovorom.

– 50. obljetnica Blajburške tragedije i Križnog puta je obilježena u Sarajevu komemoracijom, polaganjem vijenaca i molitvom. Nakon 75 godina s pravom se možemo pitati da li su to neki drugi ljudi, da li je to neko drugo Sarajevo ili je neko drugo vrijeme?  Vrijeme znamo da jeste neko drugo. Medijskom hajkom udaramo na autonomiju Katoličke crkve, vjerske slobode, skrećemo sa bitnih tima, raznoraznih afera, diplome, Asim, netransparentnog trošenja poreskih obveznika i aferi Respiratori. Sve što budemo radili radit ćemo sa ljubavlju prema svim narodima u BiH – kazala je Krišto.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici zakazanoj za danas potvrditi imenovanje zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nedeljka Jovića koji je prijedlog Socijalističke partije.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je preporuku Predstavničkom domu za njegovo imenovanje kao i za imenovanje Miloša Lučića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH koji je prijedlog Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića (Stranka demokratske akcije – SDA) da se dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatra po hitnom zakonodavnom postupku, a tiče se pomjeranja uplate PDV-a.

Kako je obrazloženo u ovom prijedlogu, namjera je ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u Bosni i Hercegovini i njihove radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

Pred poslanicima će se naći Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava kojeg su predložili poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma međutim nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je podržala principe tog zakonskog rješenja te je Domu dostavljeno negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Poslanici bi trebali razmatrati i zahtjev poslanika Damira Arnauta da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama Bosne i Hercegovine uslјed pandemije.

Poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut također traže da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju dopune Zakona o akcizama, a ti uputili su i zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u bh. institucijama.

I Vijeće ministara BiH zatražilo je do Doma da po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss