800efdf7be208cecfacdadd2e15c6946
800efdf7be208cecfacdadd2e15c6946

Vlada Republike Srpske za tri mjeseca potrošila skoro milijardu maraka

14.05.2020.

Ministarstvo finansija Republike Srpske 12. maja ponovo je zamolilo javnost da finansijski pomognu Republici Srpskoj da se izbori sa posljedicama pandemije. Na zvaničnoj stranici Ministarstva objavljeni su računi Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske i instrukcije za uplatu.

– Ministarstvo finansija Republike Srpske je otvorilo račune Fonda solidarnosti za posebne namjene za saniranje posljedica korona virusa. Sva fizička i pravna lica, koja su u prilici da pomognu Republici Srpskoj da se izbori sa posljedicama korona virusa – naveli su iz Ministarstva.

U traženju pomoći ne bi bilo ništa sporno da isto Ministarstvo, samo dan ranije, nije objavilo i podatak da je za prva tri mjeseca 2020. godine iz budžeta Republike Srpske potrošeno skoro milijardu maraka!

U preliminarnom periodičnom izvještaju o transakcijama Ministarstvo finansija Republike Srpske navedeno je da je od prvog januara do 31. marta ove godine iz budžeta RS-a potrošeno 993,8 miliona maraka. Ovaj iznos veći je za 67,4 miliona maraka u odnosu na isplate iz budžeta u istom periodu prošle godine.

Vlada Republike Srpske nije štedila, pa zašto bi uštede radili kada su u pitanju plate i naknade zaposlenima u javnim institucijama? 

U IZBORNOJ GODINI IZDVAJANJA ZA PLATE POVEĆANA ZA  81 MILION KM

Kada je krajem prošle godine Vlada Republike Srpske najavila svoju “opredijeljenost da u idućoj godini obezbijedi bolji životni standard i povećanje plata za sve radnike u Republici Srpskoj” nije mogla predvidjeti pandemiju koronavirusa. Za plate, doduše za zaposlene u javnom sektoru, Vlada Republike Srpske u budžetu za 2020. godinu planirala je 844,8 miliona maraka.

Kako je 2020. i izborna godina, Vlada RS-a nije mogla dopustiti da je pandemija koronavirusa spriječi da održi obećanje o povećanju plata zaposlenima u javnom sektoru. Poređenja radi, u 2019. godini izdvajanja za plate i naknade zaposlenima  iznosila su 755,9 miliona maraka. Ove godine došlo je do povećanja sredstava planiranih u budžetu za ove namjene za više od 81,6 miliona maraka.

Samo u periodu od prvog januara do 31. marta ove godine za plate i naknade zaposlenima potrošeno je 267,4 miliona maraka. Izdvajanja za ove namjene u prva tri mjeseca ove godine veća su za 24,7 miliona maraka. U istom periodu prošle godine za plate i naknade zaposlenima u javnom sektoru iz budžeta RS-a isplaćeno je 242,7 miliona maraka. 

U nedavnom intervju za Glas Srpske ministrica finansija Zora Vidović objasnila je građanima Republike Srpske da je zaduživanje RS-a neizbježno, između ostalog da bi se napunio i Fond solidarnosti.

Kako u izbornoj godini niko ne planira smanjiti plate zaposlenima u javnom sektoru, ni u Federaciji BiH a ni u RS-u, premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je zaposlene u javnom sektoru da se dobrovoljno odreknu dijela plate. Ipak je Vlada RS-a ove godine povećala ukupna izdvajanja za plate i naknade za više od 81,6 miliona maraka.

(žurnal.info, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss