SPFBiH traži konačnu odluku o nastavku ili prekidu takmičenja

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini – SPFBiH apeluje i zahtijeva od odgovornih da donesu konačnu odluku o nastavku ili prekidu fudbalskih takmičenja nakon svakodnevnih poziva i upita fudbalera.

Brojna su otvorena pitanja, kada je riječ o ‘fudbalskoj industriji’, a za vrijeme krize glas igrača se mora čuti više nego ikada. Više od 65 dana je prošlo od posljednje takmičarske utakmice u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Igrači, za to vrijeme, ne obavljaju ekipne treninge, već izvršavaju individualne programe rada, a gotovo četiri mjeseca, oni koji žive u drugim gradovima, nisu imali priliku da posjete svoje porodice.  Bez obzira na kvalitetu individualnog rada, fudbal je kolektivni sport i sa zdravstvenog i kondicionog aspekta, potrebno je dosta vremena kako bi se fudbaleri vratili u takmičarsku formu i napravili adekvatnu prevenciju od povreda, saopćio je SPFBiH. 

 

Sindikat smatra da su rizični modeli poslovanja pojedinih klubova, kao i propusti postupka licenciranja, pokazali sve svoje nedostatke u ovoj krizi.

 

Kašnjenja s isplatama redovnih mjesečnih primanja su sve češća i ugrožena je egzistencija velikog broja porodica, a postoje pojedini koji izbjegavaju FIFA-ine preporuke za covid -19 pandemiju i donose jednostrane odluke na štetu i bez dogovora s igračima.

 

Svjedoci smo čestog, međusobnog prebacivanja odgovornosti, a najveću štetu trpe fudbaleri. Oni su ključni akteri, a svakim danom njihova šteta je sve veća. To je nedopustivo, navodi se u saopćenju.  

 

– Dok čekamo ishod ko zna koje video konferencije, imamo priliku čitati i vidjeti kako su druge države u Evropi, pa i one u regionu, donijele odluke i odgovarajuće mjere o svojim ligaškim takmičenjima, startu nove sezone i modelima.  Uz maksimalno poštivanje trenutne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini,  odluke su već morale biti donesene. Neizvjesne su karijere fudbalera i nemamo više vremena za čekanje – rekao je osnivač SPFBiH Aldin Đidić.

 

(Fena, Interview.ba9

 

Prethodna vijest

PS BiH: Komisija danas odlučuje o inicijativi obustava plata u mjesecima kada se ne održi sjednica

Naredna vijest

U Kantonu Sarajevo sutra odluka o otvaranju vrtića