Mehmedović: Očekujem da zastupnici pokažu visok nivo svijesti i da ukinemo plaće kad ne radimo

14.05.2020.

Administrativna komisija nije prihvatila inicijativu da se plaće ne isplaćuju kada Parlament ne radi. SNSD i HDZ bili protiv tačnije Sredoje Nović, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Borjana Krišto, Bariša Čolak i Lidija Bradara. SDA i DF glasali su ZA (Nermin Mandra, Asim Sarajlić, Safet Softić i Vlatko Glavaš.

Šemsudin Mehmedović predlagač ove inicijative kaže za Patriju da je konačno nakon mjeseci blokade rada Parlamenta u dnevnom redu sjednice i inicijativa da se obustavi isplata pata i svih prinadležnosti ukoliko zastupnik ne prisustvuje bar jednoj sjednici u mjesecu.

 

– Danas je Administrativna komisija odbila ovu inicijativu, zahvaljujući HDZ-u i SNSD članovima ove komisije. Međutim na Komisiji za finansije i Budžet ZD PSBiH Inicijativa je usvojena zahvaljujući većini SDA-DF-Naša stranka, iako su članovi HDZ i SNSD bili protiv i suzdržani. Tako će ova inicijativa sutra na Zastupničkom domu biti razmatrana. Ovo je jedno racionalno rješenje jer ni po zakonu o radu radniku ne pripada plaća ako nije radio, zašto bi zastupnici ili delegati bili izuzeti iz toga – kazao je Mehmedović.

Druga stvar je, ističe, da u ovom period pandemije smatra da izabrani i imenovani dužnosnici treba da pokažu veći stepen socijalne osjetljivosti i da zajedno sa onima koje predstavljaju podnesu teret podizanja ekonomije BiH.

 

– Na kraju mislim da je došlo vrijeme da se razmišlja i o potpunom ukidanju profesionalnog rada izabranih zvaničnika, jer ako žele da predstavljaju građane Bosne i Hercegovine onda da to rade volonterski i treba da im to bude čast. Očekujem da zastupnici u prvom redu pokažu visok nivo svijesti i da podrže ovu inicijativu i da zadužimo Vijeće ministara da konačno uradi izmjene Zakona koji ovu materiju precizno definiše – kaže Mehmedović.

PS BiH: Komisija danas odlučuje o inicijativi obustava plata u mjesecima kada se ne održi sjednica

(NAP, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss