Obješene kartonske siluete u blizini spomenika ubijenim Sarajlijama

Instalacija koja simboliše ubijene građane Sarajeva, žrtve ustaškog režima, postavljena je danas kod spomenika ispred Filozofskog fakulteta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

– U povodu najave održavanje mise za one koje cijeli svijet osuđuje, dali smo sebi za pravo kao građani da se suprotstavimo tome… U samom startu želimo istaći da naša reakcija nije usmjerena na održavanje same mise kao vjerskog obreda niti vjerske običaje. Mise se u Sarajevu i drugim gradovima BiH odvijaju bez ikakvih problema i incidenata i tako je bilo i tokom agresije u opkoljenom Sarajevu. Međutim, ono što razlikuje ovu najavljenu misu za 16. maj 2020. godine je to da se održava u ime zločinaca i posvećuje fašističkim linijama koje iza sebe imaju samo ostavljene leševe – ističu iz AntiDayton pokreta koji su autori instalacije.

Podsjetimo, pred samo oslobođenje Sarajeva, te kobne noći 1945. godine je odlukom prijekog ustaškog suda, a po naređenju Vjekoslava Maksa Luburića, u Aleji kestenova na Marijin-Dvoru obješeno 55 antifašista, skojevaca, Sarajlija, koji su prethodno policijskoj stanici zvjerski mučeni.

Spomenik ubijenima podigli su općinsko Udruženje Centar, Općinsko vijeće Centar i Gradsko vijeće, a godišnjicu obilježavanja organizirali su rukovodstvo i članovi Građanskog saveza i članovi SABNOR-a.

(N1)

Prethodna vijest

Čelnici Ujedinjene Srpske podržali Ilića, tvrde da nije prekršio propise

Naredna vijest

Odobreno privremeno otvaranje aerodroma Tuzla zbog odlaska bh. državljana na rad u Belgiju