Europski parlament danas odlučuje o pomoći od tri milijarde eura državama Zapadnog Balkana

13.05.2020.

Europski parlament glasat će na današnjoj plenarnoj sjednici o prijedlogu Komisije za paket makro-financijske pomoći u iznosu od 3 milijarde eura državama Zapadnog Balkana i drugim partnerima iz susjedstva u borbi protiv krize s koronavirusom.

Sredstva iz paketa makro-financijske pomoći bit će dostupna kroz program kreditiranja, kojeg će ispred Unije provoditi Europska komisija. Ova sredstva mogu pokriti eksterne potrebe deset partnerskih zemalja u razdoblju 2020.-2021. godine. Za regiju Zapadnog Balkana izdvojeno je ukupno 750 milijuna eura, a od toga 250 milijuna eura za Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Ureda zamjenice koordinatora EPP-a za vanjske poslove Željane Zovko.

Ona je pojasnila kako su sredstva iz paketa makro-financijske pomoći namijenjena zadovoljavanju dijela hitnih eksternih financijskih potreba partnerskih zemalja Unije.

Navodi se kako se ovim prijedlogom podržava vanjska stabilizacija i nadležnim institucijama otvara prostor za provođenje mjera rješavanja posljedica koje kriza s epidemijom covid-a 19 ostavlja na gospodarstvo zemalja, te istovremeno potiče provedba reformi s ciljem poboljšanja makroekonomskog i ekonomskog upravljanja.

“Predloženi paket makro-financijske pomoći usklađen je s ciljevima proširenja Europske unije i strategijama susjedstva. Ovim učinkovitim odgovorom Unija želi pomoći  partnerima u rješavanju žurnih potreba i još jednom pokazuje koliko je ova regija značajna za našu zajedničku budućnost u geostrateškom smislu”, kazala je Zovko.

Osim prijedloga navedenog paketa, zastupnici će na današnjoj plenarnoj sjednici među ostalim glasati i o zahtjevu Komisije za sačinjavanjem kriznog plana za Višegodišnji financijski okvir koji, kako kaže, predstavlja zaštitu za korisnike programa EU-a.

Također će raspravljati o korištenju aplikacija za praćenje kontakata u borbi protiv koronavirusa, a na sjednici će biti obilježena i 70. obljetnica Schumanove deklaracije,kojom su postavljeni temelji Europske unije kakvu danas poznajemo, stoji u priopćenju.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss