Čelnici Ujedinjene Srpske podržali Ilića, tvrde da nije prekršio propise

Čelnici Ujedinjene Srpske (US), stranke Siniše Iliće, zamjenika ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, smatraju da on nije prekršio ni jedan zakon, kao ni mjere zabrane, prilikom proslave Vaskrsa, u vrijeme pandemije koronavirusa, zbog čega nema osnova da stranka preduzme sankcije protiv njega.

Iz SDS-a su ranije najavili da će Klub poslanika te stranke i Partije demokratskog progresa (PDP) predati inicijativu za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Siniše Ilića, jer je u vrijeme zabrane, okupio veću grupu osoba, te su kršili policijski sat i propise o obaveznoj fizičkoj distanci i nošenju maski i rukavica.

Predsjednik US-a Nenad Stevandić danas kaže da Ilić nije prekršio policijski sat, jer je to, navodi, nemoguće da uradi u svojoj kući, gdje je okupio rodbinu.

-Nisu uznemireni građani, Policijska stanica Zornik te noći nije imala nikakve prijave, a i naknadno je utvrđeno da nisu prekršene nikakve propisane mjere – rekao je Stevandić novinarima u Banjoj Luci.

Dodaje da ni mjere koje uključuju nošenje zaštitnih maski i rukavica nisu prekršene, jer je ta mjera stupila na snagu 1. maja, deset dana nakon proslave Vaskrsa.

-Nikad ne bih tako proslavio Vaskrs, jer mi je to sa estetske i kulturološke strane neprihvatljivo. Ali, to je pitanje ukusa, a ukus se ne kažnjava krivično, ni politički – ustvrdio je Stavandić.

Šef Pravnog tima US-a Milan Petković je dodao da su analizirali medijske napise i video-matarijal u vezi s Ilićem, te da su zaključili da njegovo ponašanje ničim nije krivično djelo, kako se to, kako kaže, željelo predstaviti.

(Fena, Interiew.ba)

Prethodna vijest

Skaka: Bošnjacima žele podvaliti fašizam kako bi opravdali genocid i zločine

Naredna vijest

Obješene kartonske siluete u blizini spomenika ubijenim Sarajlijama