FŠCZ: Naredbe o radu javnog prijevoza, ugostiteljskih objekata i stomatologa

Na današnjoj vanrednoj sjednici Federalnog štaba Civlne zaštite dozvoljen je rad javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prijevozu na području Federacije BiH uz posebne epidemiološke mjere.

Donijeta je i naredba kojom se dozvoljava pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru (bašte i terase), uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. U ugostiteljskim objektima iz te naredbe zabranjuje se upotreba i konzumiranje nargila.

Današnjom naredbom FŠCZ dozvoljava se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području FBiH uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. S tim u vezi, zaduženo je Federalno ministarstvo zdravstva da, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, utvrde procedure rada ordinacija i laboratorija iz te naredbe tako da one budu dostupne na njihovim web stranicama.

FŠCZ je zaključkom zadužio kantonalne štabovi civilne zaštite da, u saradnji sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja i kantonalnim ministarstvima zdravstva, razmotre mogućnost rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola uz poštivanje epidemioloških mjera. Zadužena su kantonalna ministarstva zdravstva da, u saradnji sa kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, utvrde procedure rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola tako da one budu dostupne na njihovim web stranicama.

Također, FŠCZ je naredio Federalnoj upravi Civilne zaštite da izvrši raspodjelu zaštitne medicinske opreme i sredstava iz donacije Vlade Republike Austrije (deke, jednokratna posteljina, higijenski paketi i zaštitne rukavice), kantonalnim štabovima civilne zaštite na području FBiH.

Drugom naredbom FUCZ treba da izvrši raspodjelu zaštitne medicinske opreme i sredstava iz donacije Vlade Republike Turske (zaštitna odijela, troslojne medicinske maske, univerzalne maske, zaštitne maske, zaštitne rukavice i 70 postotni alkohol) i to svim kantonalnim štabovima civilne zaštite na području FBiH, saopćeno je iz FUCZ.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Od sutra džamije otvorene i za noćne namaze

Naredna vijest

Preporuke Zavoda za javno zdravstvo: Kako organizovati rad kafića