Džonson: Suočavamo se najdelikatnijom tačkom u borbi protiv virusa

11.05.2020.

Velika Britanija se suočava sa najdelikatnijom tačkom u borbi protiv virusa korona jer je prošla vrhunac zaraze i polako počinje sa postepenim ukidanjem mjera za socijalno distanciranje, rekao je britanski premijer Boris Džonson.

“Naš put je stigao do najtežeg trenutka gdje pogrešan potez može biti katastrofalan. U ovoj fazi ne možemo ništa drugo sem da objavimo prve pažljive izmjene naših mjera”, istakao je Džonson u obraćanju parlamentu.

Velika Britanija je među državama koje imaju najviše umrlih od virusa korona i nakon kritika da je sporo reagovala u uvođenju blokada Džonson je upozorio na mogućnost drugog talasa virusa.

 

Lider opozicione partije Laburista Kir Starmer naglasio je da su vlasti objavile kontradiktorne smjernice u kojima nije dat odgovor na osnovna pitanja javnosti o povratku na posao.

 

Nešto ranije je britanska administracija objavila dokument sa 51 stranom pod naslovom “Plan za ponovnu gradnju i strategija administracije za oporavak od kovid-19”.

 

Plan obuhvata postepene dozvole firmama za rad, savjet za izbjegavanje javnog prevoza i maske za lice te uvođenje četrnaestodnevnog karantina za sve pridošle iz inostranstva.

 

Analitičari ističu da u planu nisu navedeni određeni detalji, poput načina na koji poslodavci treba da osiguraju bezbjednost radnika. Lideri Škotske, Velsa i Sjeverne Irske saopštili su da će se pridržavati preporuke za “ostanak kod kuće”.

 

Džonson je juče ohrabrivao radnike koji ne mogu da rade od kuće da se vrate na radna mjesta ukoliko su njihove firme otvorene.

(Tanjug/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss