8afd81abd37da50d6b07837e81e0b70a
8afd81abd37da50d6b07837e81e0b70a

U narednim danima u Hercegovini se otvaraju ugostiteljski objekti

08.05.2020.

Ugostiteljstvo, kao jednu od grana našege privrede koja okuplja izniman broj zaposlenih i koja je pretrpjela značajne štete zbog protivepidemijskih mjera koje su morale biti na snazi, više ne smijemo izlagati drastičnoj represiji i vrijeme je za prve korake u smjeru relaksacije mjera. Ne vidim valjan razlog da oni ugostiteljski objekti koji imaju vanjske prostore, tzv. bašte, ne mogu odmah otpočeti s radom i vjerujem kako će takva odluka u HNK biti usvojena u sljedećih par dana, izjavio je predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg.

Kako kaže, o tome se intenzivno razgovara na redovnim koordinacijama i struka nema posebnih protivljenja, posebno jer su epidemijski pokazatelji već nekoliko dana jako povoljni.

– Naravno, podrazumijeva se poštivanje epidemioloških uputa i mjera koje su na snazi – izjavio je Herceg, dodavši kako ne očekuje da Kantonalni štab slijepo slijedi sva promišljanja s federalnog nivoa koja su, procijenio je, prečesto bila neprovediva u praksi i neusaglašena sa stvarnim životnim potrebama građana.

U HNK su turizam i ugostiteljstvo posebno vitalni privredni sektori i, kako navodi Herceg, nema smisla ući u treći mjesec s ovim restrikcijama, kada se opće epidemiološko stanje stabiliziralo.

– Ne držim realnim čekati kraj maja za otvaranje kafića i restorana. Da HNK nije prvi reagirao, čini mi se kako Federalni štab još ne bi dopustio rad malim obrtnicima i zanatlijama, a već su sada podaci o štetnim posljedicama restrikcija krajnje uznemirujući. Naravno, dok je prijetnja bila takva da se drukčije nije moglo nismo imali izbora, ali sada treba sagledati širu sliku i, kao i onda, opet povući ispravne i hrabre poteze, u skladu sa odgovornostima koje vlast mora nositi – ističe prvi čovjek izvršne vlasti HNK. .

Mišljenja je kako, u skladu s kretanjima na terenu, struka treba dati jasne smjernice i za otvaranje autoškola, tržnih centara i drugih ugostiteljsko-uslužnih i trgovačkih djelatnosti koje su još pod mjerama potpune zabrane rada. Herceg očekuje i skorašnju odluku o otvaranju vrtića i drugih ustanova za predškolski uzrast, uz precizne preporuke i smjernice epidemiologa, ali ipak ističe kako bi bilo pametnije školsku i akademsku godinu privesti kraju sistemom online nastave, a u međuvremenu se detaljno pripremiti za kvalitetan početak sljedeće školske i akademske godine. U tome očekuje potpunu podršku resornog ministarstva, kantonalnih zavoda za školstvo, školskih i univerzitetskih administracija, sindikalnih organizacija u prosvjeti…

– Podnijeli smo prvi udar i stekli bitna iskustva, a sada se moramo naučiti suživotu s koronom, odnosno svemu onom što ćemo morati prisvojiti kao ”normalno” dok naučnici ne pronađu lijek ili vakcinu. Mislim, naravno, na socijalnu distancu i upotrebu zaštitne opreme. Život moramo polako vraćati u normalne tokove. U slučaju eventualnog pogoršanja ili drugoga vala pandemije, ne očekujem više mjere potpune blokade života na nivou cijele države, nego primjenu ovih stečenih iskustava za odgovarajuće poteze na prostorima na kojima se problem pojavi. Dakle, govorim o fokusiranju na lokalna žarišta, ako bi do njih došlo. Za sve ovo treba razraditi jasne državne strategije i opremiti se svime onim što nam sutra može sačuvati zdravlje i živote, uz preporuke naših naučnika, epidemiologa, infektologa i drugoga stručnog kadra – poručio je Herceg.

(Fena, Interview.ab)

Idi naVrh

Don't Miss