Pehar: Sljedeće sedmice odluka o otvaranju vrtića, kafića, javnog prevoza

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je da su u posljednja 24 sata testirano 577 osoba, a kod 17 je potvrđen koronavirus.

– Najveći broj u ZDK tačnije u Maglaju i Žepču i ta dva grada predstavljaju loklane zajednice gdje bilježimo najveći broj uzoraka. Jedan je pacijent pozitivan iz USK konkretno iz Cazina. Ukupno je testirano 21.764 testirane osobe, a COVID-19 potvrđen je kod 983 osobe. Žena ima nešto više, 55 posto, dok je muškaraca 45 posto. Od ovih oboljelih 43 pacijenta su hospitalizirana, dva sa težom kliničkom slikom na respiratorima –  kazao je Pehar.

U FBiH oporavljeno je 535 pacijenata, a aktivnih 414. 

– U toku jučerašnjeg dana nismo imali ni jedan smrtni slučaj, tako da i dalje imamo 34 smrta ishoda koja dovodimo u vezu sa koronavirusom – dodao je Pehar.

Prema planu, kako je kazao, sljedeće sedmice bi se trebale donijeti zapovijedi kojima bi se uvodile mjere koje bi pomogle popuštanju načina života u FBiH.

– To je jedan set mjera koji uključuje i vrtiće, a razmatrat će se i puštanje u rad javnog prevoza, davanje dozvola za rad somatologa, okupljanje u zatvorenom prostoru, omogućavanje sportskih manifestacija na otvorenom. Način ponašanja bit će reguliran preporukama i bit će obavezujući za sve. Kada su u pitanju mjere koje će regulirati rad ugostiteljskih objekata prvobitno je bio plan da se otvore oni objekti koji imaju bašte, vidjet ćemo kako će u konačnici završiti to – kazao je Pehar.

Ističući da su mejre karantena dale rezultat posebno za uskršnje blagdane čime se spriječilo širenje epidemije.

– I ukidanje karaneta je polučilo rezultatima, a na način da smo samo regulirali kretanje onih koji ulaze u BiH. Epidemiološka situacija trenutna dokaz je da smo izvršili pravilnu procjenu – dodao je Pehar.

(NAP)

Prethodna vijest

Radončić: Oni koji su iskoristili pandemiju moraju biti kažnjeni

Naredna vijest

Srbija: Uvrede na račun Čedomira Jovanovića, psovali i Kanton Sarajevo