Neum spreman za turiste: Niže cijene, a zbog socijalne distance bi gosti mogli imati idealan odmor

08.05.2020.

Mnoge europske zemlje su u drugoj fazi popuštanja mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa, ali i dalje nemaju konkretan odgovor kako bi trebalo izgledati ljetovanje uz socijalnu distancu i dezinfekeciju. Kako su granice i dalje zatvorene, bh. državljani bi mogli godišnji odmor provesti nešto južnije, na oko 20-ak kilometara pješčanih plaža Neuma. Kako su nam rekli predstavnici turističkog sektora, ovaj grad je trenutno prazan, ali se nadaju prvim gostima kroz nekih 10 do 15 dana. Mogu se očekivati i niže cijene smještaja, a gosti bi upravo zbog socijalne distance mogli, kako kažu, dobiti odmor kakav priželjkuju svake godine.

 

Predsjednik Udruge turističkih radnika u općini Neum Davor Krešić za Interview.ba rekao je kako je turistička sezona dijelom propala, ali da svi u ovoj djelatnosti pokušavaju iskoristiti kapacitete.

Kaže da se nada, ukoliko se nastavi pad zaraženih koronavirusom i dobra epidemološka situacija, da će hoteli profunkcionisati za 10 do 15 dana te da će domaći gosti početi dolaziti.

– Nama definitivno bez otvaranja granica, aviokompanija i letova nema pravog posla, budući da se Neum ne može napuniti samo domaćim gostima jer ima dosta smještajnih kapaciteta, pogotovo u hotelskom smještaju – navodi on.

Kaže da još uvijek nisu dobili nikakve upute o eventualnim mjerama od kantonalnih/županijskih štabova i Federalnog štaba. Ipak, prate situaciju u susjednoj Hrvatskoj.

– Budući da Hrvatska ovisi o turizmu, možemo kazati, i oni si ne smiju dozvoliti da „zeznu stvar“, te pratimo ono što se kod njih dešava prilikom otvaranja hotela, lokala i ostalih djelatnosti, te se spremamo da sprovodimo lagano sve te mjere koje se tiču držanja socijalne distance na plaži, prilikom „check in-a“, zatim u restoranu, kafiću, te dezinfekcija objekata i gostiju na ulasku u sve te objekte koje mislimo otvoriti jer kad sezona krene, mi moramo biti spremni isti dan, budući da je već problem doći do sredstava koji nama trebaju – pojašnjava.

Kada je riječ o cijenama, moglo bi doći do jeftinijeg smještaja u ovom gradu.

– Sigurno će dosta smještajnih kapaciteta ostati prazno jer se neće moći popuniti domaćim gostima, tako da je to zakon ponude i potražnje, svakako će se obarati cijene, vidjet ćemo u kojem će to postotku ići – smatra Krešić.

Ipak, napominje da on lično nije pobornik toga jer je potrebno održati uslugu i kvalitetu na određenom nivou, posebno zbog velikih troškova hotelijera.

– Uzmite na primjer jedan hotel koji radi na 30 posto kapaciteta, još smanji cijenu za 30 posto, dovodi se u pitanje sama isplativost otvaranja hotela – dodaje.

Poboljšanje usluge i dodatne vrijednost za novac koji gost uplati je, kako on kaže, rješenje i ostaviti cijene na nivou kojem su i ranije bile.

Na pitanje da li su predstavnici sektora turizma spremni za ovu, nešto drugačiju, turističku sezonu, odgovara:

– Privatni sektor je uvijek spreman jer ne može ovisiti o pomoći države nažalost, to smo vidjeli iz svih ovih zakona koji su doneseni. Mi moramo biti spremni jer trebamo preživjeti sezonu-.

A Krešić smatra da neće biti problema zbog mjera opreza koje su sprovele druge zemlje u ovom sektoru.

– Odmor će biti ugodniji i bolji nego ikad baš zbog socijalne distance, jer će se dosta paziti da ne bude gužve na plažama, u restoranima i kafićima, tako da mislim da će gosti ove sezone moći iskusiti onaj pravi odmor kakav svake godine i žele – poručio je on.

Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona za Interview.ba rekao je da je Neum spreman za ovu turističku sezonu, te da se čekaju naredbe kriznih štabova.

Kako kaže, do sada su rezervacije za smještaj otkazane.

– Neum je sada prazan, ali vidjet ćemo situaciju u šestom, sedmom, osmom i devetom mjesecu – dodaje.

Dalji koraci će zavisiti od naredbi Kriznog štaba HNK i FBiH, ali je bitno da su ugostitelji, hotelijeri i iznajmljivači privatnih apartmana spremni za ovu sezonu.

– Nadamo se da će se građani odlučiti ljetovati u Neumu, ali i u našoj prelijepoj Hercegovini – zaključuje on.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss