Zovko: BiH potrebna posebna pozornost za deblokadu puta u europsku budućnost

Bosna i Hercegovina potrebna je posebna pozornost kako bi se deblokirala njezin put u europsku budućnost, kazala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Željana Zovko na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a održanoj u četvrtak putem videokonferencije.

Zastupnica Zovko sudjelovala je u razmijeni mišljenja u Odboru s povjerenikom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyjem, a kao zamjenica koordinatora EPP-a sudjelovala je u raspravi o ishodima summita o zapadnom Balkanu, kao i o do sada neviđenoj potpori Europe zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa, priopćeno je iz Ureda eurozastupnice Zovko.

U obraćanju povjereniku Varhelyju naglasila je kako je sa sastanka u Zagrebu odaslana vrlo bitna poruka njihovim susjedima, te kazala kako su čelnici Europske unije upoznati sa svime što se događa u regiji, kao i da su svjesni značaja nastavka procesa proširenja.

Također, Zovko je povjereniku Varhelyju uputila pitanje kako će se situacija razvijati nakon zagrebačkog summita, posebno u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

“U studenom ove godine obilježavamo 25. obljetnicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Nažalost, Bosna i Hercegovina se još uvijek nalazi u slijepoj ulici s nepostojanjem ustavnog rješenja, hoće li se EU pozabaviti dosadašnjim iskustvom i naučenim lekcijama kako bi olakšala napredak, kako će Komisija pomoći BiH i Kosovu da krenu naprijed s ostalim partnerima sa zapadnog Balkana?”, pitala je Zovko.

Izvanredna sjednica Odbora za vanjske poslove sazvana je u povodu jučerašnjeg summita o zapadnom Balkanu. Šest čelnika zemalja zapadnog Balkana, čelnici država članica EU-a i predsjednici Europskog vijeća, Europske komisije i Europskog parlamenta okupili su se na videokonferenciji koja je organizirana u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem.

Tijekom sastanka, čelnici EU-a ponovno su potvrdili nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana te su također istaknuli zajedničku solidarnost u rješavanju krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, stoji u priopćenju.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Kon: Izbegavati kontakte, sve na ličnoj odgovornosti

Naredna vijest

Italija ima gotovo 30 hiljada smrtnih slučajeva od Covida-19