8ab834044e783d74b93fedc5229b6639
8ab834044e783d74b93fedc5229b6639

Uslovi za ulazak bh. državljana u Hrvatsku

07.05.2020.

Državljanima Bosne i Hercegovine dozvoljen je ulazak u Hrvatsku pod uslovom da imaju odobren boravak u toj zemlji, i uz obavezno određivanje samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Državljani BiH, ali i drugih zemalja, mogu ući u Hrvatsku radi tranzita u druge zemlje ukoliko imaju radnu ili boravišnu dozvolu, pri čemu nema zadržavanja na teritoriji Hrvatske.

Osobe koje posjeduju dvojno državljanstvo moraju se na graničnom prelazu identificirati kao državljani Hrvatske.

– Hrvatskim državljanima dozvoljen je ulazak u RH uz određivanje mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana, pri čemu će im biti izdana propusnica do adrese samoizolacije – naveli su iz Granične policije BiH, navodi izvor.

Iz Granične policije je poručeno da ako osoba ulazi u Hrvatsku s namjerom da napusti Republiku Hrvatsku za dva ili tri dana, dužna je odmah na graničnom prelazu prilikom ulaska u Hrvatsku to izreći graničnoj policiji.

– Te osobe će se evidentirati, radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguranja pridržavanja obveze kućne izolacije u vremenu trajanja koje je osoba izrekla prilikom ulaska u Hrvatsku (dva do tri dana). Takvim osobama granična policija u Hrvatskoj će izdati propusnicu koja služi za odlazak do mjesta odabranog za samoizolaciju i za povratak do granice radi napuštanja Hrvatske. Takva propusnica se izdaje na rok ovisno o trajanju boravka osobe u Hrvatskoj (izrečeno pri ulasku u zemlju), a najdulje 72 sata. Temeljem izdane propusnice takva osoba može napustiti Republiku Hrvatsku u roku važenja propusnice – navode iz Granične policije za Bljesak.

Izuzeci iz ove odluke su zdravstveni radnici, osobe kojima treba hitno liječenje, prekogranični radnici, službe i timovi Civilne zaštite, pripadnici oružanih snaga, NATO-a, EUFOR-a, čelnici država i drugi.

Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine.

(bljesak-info, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss