b57c173a36e8dea2e46cbcecf04f35a1
b57c173a36e8dea2e46cbcecf04f35a1

SIPA predala izvještaj Tužilaštvu o nabavci 100 respiratora

07.05.2020.

SIPA je predala Sudu i Tužilaštvu BiH izvještaj u kojem navode svoja saznanja u okviru istrage o nabavci 100 respiratora iz Kine vrijednih 10,5 miliona KM.

Kako je rekao Luka Miladinović, portparol SIPA, ova bezbjednosna agencija je postupala po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, te su uz izvještaj predati i dokazi u ovom slučaju, a to su računari i dokumentacija.

Podsjećamo, ugovor vrijedan 10,5 miliona KM potpisali su Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić. Pomenuta firma je poljoprivredno dobro koje se bavi uzgojem voća i povrća. Nakon dizanja prašine u vezi s ovom nabavkom, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet, a Hodžić je nakon što je isporučeno 80 respiratora tada, između ostalog, pozvao pravosudne organe da što prije počnu raditi na ovom slučaju kako bi ispitali svaki segment poslovanja od nastanka firme. Tužilaštvo BiH je u ponedjeljak preuzelo predmet od Tužilaštva KS. I Federalni parlament formirao je privremenu komisiju zbog ove nabavke.

 

Objavljen je dokument u kojem se sada kao posrednik pojavljuje firma “BTL Medical Montenegro” iz Crne Gore, koja se bavi trgovinom medicinske opreme. Firma je 14. aprila sklopila ugovor s prodavcem 100 respiratora iz Kine, firmom “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”. U ugovoru je navedeno da kupuju 100 respiratora po cijeni 3,9 miliona evra. Istog dana napravljen je aneks kupoprodajnog ugovora, gdje se uključuje i bh. firma “F.H. Srebrena malina”. U aneksu ugovora je jasno definisano da je prodavac respiratora kineska firma, a kupac je kao posrednik crnogorska firma “BTL Medical Montenegro”, čija je vlasnica Sanja Lekić, a kao krajnji kupac navodi se “Srebrena malina”.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss