99b1217d3613b77c7f53d1ce88b49e93
99b1217d3613b77c7f53d1ce88b49e93

RS: Tri muškarca preminula, 28 novozaraženih koronavirusom

Tri muškarca, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, preminula su u protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjoj Luci.

Preminuli su sedamdesetosmogodišnji pacijent iz Čelinca, šezdesetšestogodišnji muškarac iz Dervente i osamdesetsedmogodišnjak iz Banje Luke.

Svi su imali više hroničnih udruženih oboljenja, saopćeno je jutros iz UKCRS.

Do sada su u Republici Srpskoj od posljedica COVID-19 preminule 53 osobe.

Novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 28 osoba u Republici Srpskoj od testiranih 519 laboratorijskih uzoraka, potvrđeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Do sada su u tom bh. entitetu potvrđena 1.043 slučaja koronavirusa, oporavila se 391 osoba, a od posljedica COVID-19 preminule su 53 osobe.

Kada su u pitanju novozaraženi, riječ je o 12 osoba muškog i 16 ženskog spola. Šest žena su srednje životne dobi, dvije mlađe i osam su starije životne dobi. Tri muškarca su mlađe životne dobi, četiri su srednje, pet muškaraca je starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, deset osoba je iz Banje Luke, šest iz Gradiške, po dvije osobe su iz Srpca, Laktaša i Čelinca, dok je po jedna osoba iz Doboja, Prnjavora, Kotor Varoši, Kneževa, Dervente i Bosanskog Broda.

Kod devet osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem. Ukupno devet osoba je hospitalizirano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Testiran je ukupno 31 radnik iz Univerzitetskog kliničkog centra RS i ovi nalazi su negativni. Testirana su i 62 radnika iz drugih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj (Derventa, Kneževo, Bijeljina, Prnjavor, Prijedor, Istočno Sarajevo, Laktaši i Gradiška) i ovi nalazi su također negativni.

Od 10. aprila ove godine do danas, u Institutu za javno zdravstvo RS izvršeno je više od 990 testiranja zdravstvenih radnika iz cijele RS i više od 880 testiranja zaposlenih u Univerzitetskom kliničkom centru RS (medicinskih i nemedicinskih radnika).

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je ukupno 16 osoba koje borave ili rade u domovima za starije osobe, kao i 81 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su također negativni.

Do sada je u RS na novi koronavirus (SARS-CoV-2) testirano ukupno 15.988 osoba, potvrđeno je entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Inzko: Trebamo biti oprezni u vezi s mijenjanjem međunarodnog prisustva u BiH

Naredna vijest

Uslovi za ulazak bh. državljana u Hrvatsku