Raspisan Javni poziv za sufinansiranje projekata iz kulture i sporta u KS

Raspisan Javni poziv za sufinansiranje projekata iz kulture i sporta u KS

S tim u vezi, posljednjeg dana aprila resorno ministarstvo je, svjesno činjenice da će upravo kultura i sport imati i jednu od presudnih uloga u ozdravljenju i socijalizaciji društva u vremenu pred nama, raspisalo “Javni poziv za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2020. godinu”. 

Njegovom realizacijom pokušat će se pomoći ovim oblastima koje su vrlo snažno pogođene ovom svjetskom pandemijom i koje će se, prema procjenama stručnjaka, od ove nesreće oporavljati godinama, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

– Ministarstvo kulture i sporta KS je, pored već obezbjeđenih sredstava za sve zaposlene u javnim ustanovama kulture i sporta, raspisalo i ovaj javni poziv koji će biti otvoren do ponedjeljka, 1. juna 2020. godine. Za ovu namjenu obezbijeđen je iznos od oko 9.000.000 KM – rekao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić. 

Dodao je kako je neophodno u ovakvim trenucima stvoriti pretpostavke i otvoriti mogućnosti umjetnicima i sportistima, udruženjima, organizacijama da stabilizacijom zdravstvene i ekonomske situacije zajedno rade na promovisanju društvenih vrijednosti, i time boljeg i kvalitetnijeg života stanovnika Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH.

– Odlučni smo da iz raspoloživih sredstava podržimo sve kvalitetne projekte. Kultura i sport mogu biti među predvodnicima oporavka društva, nosioci pozitivnih promjena za društvo u cjelini i imati ogroman utjecaj i na ekonomiju i turizam. Zbog toga cilj nam je bio da raspisivanjem ovog javnog poziva nastavimo borbu za osnaživanje i razvoj sektora kulture i sporta, jer oni mogu biti lideri napretka države –  naglasio je ministar Alikadić.

Pravo prijave iz područja kulture imaju pravna i fizička lica, a posebno udruženja, fondacije, organizacije, pojedinci, umjetnici i kulturni stvaraoci. U oblasti sporta pravo prijave za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekata iz sporta i sportskih priredbi imaju klubovi, sportska društva, udruženja sportskih klubova – sportski savezi, fizička lica (sportisti pojedinci) i druga pravna lica sa projektom iz sporta. 

Nakon analiza prispjelih aplikacija, Ministarstvo će objaviti preliminarnu listu aplikanata koji su zadovoljili pravno-formalne uslove poziva, kao i one koji to nisu. 

Kriteriji, prijava i obrasci za učešće u Javnom pozivu za sufinansiranje projekata kulture i sporta sredstvima Ministarstva kulture i sporta KS za 2020. godinu objavljeni su na web stranici: www.mks.ks.gov.ba, navodi se u saopćenju.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Sadik Ahmetović novi direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli

Naredna vijest

Marić: SDP “za ruku” nudio Šahman da upravlja cijelim zdravstvom u KS