933b3ed74dc59895bf33c34633a62dfd
933b3ed74dc59895bf33c34633a62dfd

Nikšić: Diskutabilan izbor Draška Milinovića kao kandidata za direktora RAK-a

07.05.2020.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, povodom izbora Draška Milinovića kao kandidata za poziciju direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, uputio je pismo Vijeću ministara BiH, kolegijima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, OHR-u, OSCE-u i ambasadama zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

– Želim da Vam skrenem pažnju kako se vanredno stanje, odnosno stanje prirodne nesreće uzrokovano epidemijom Covid-19, koristi da bi se donosile katastrofalne odluke koje će imati posljedice i ugroziti ljudska prava, slobodu i demokratiju u našoj zemlji. U vrijeme kada je pažnja javnosti usmjerena na borbu s pandemijom, Savjet Regulatorne agencije za komunijacije BiH 24. aprila 2020. godine donio je odluku na telefonskoj sjednici o izboru Draška Milinovića na poziciju direktora RAK-a – navodi Nikšić u pismu.  

Smatra da je izbor Draška Milinovića za kandidata na sjednici Savjeta RAK-a “proizvod političkog pritiska i više nego diskutabilan“.

– Naime, on nije bio najkvalitetniji kandidat sve do samog glasanja o čemu je posvjedočio bivši predsjednik Savjeta RAK-a koji je 27. aprila 2020. godine podnio ostavku na funkciju upravo zbog njegovog imenovanja – navodi Nikšić.

Napominje da je za njega sporno na koji je način i kako obavljao funkciju direktora javnog servisa Radio televizije Republike Srpske (RTRS), sve do kandidovanja na konkurs za direktora RAK-a.

– Iz svega što je i kako radio na toj funkciji potpuno je jasno kako je tu imenovan da kao poslušan kadar provodi politiku SNSD-a i njenog lidera. Da je to zaista i bilo tako najbolje se vidi iz činjenice da je aktuelni saziv Savjeta RAK-a u svom redovnom mandatu (2014-2018.), te u tehničkom mandatu poslije isteka redovnog (2018.-2020.) izrekao 19 izvršnih mjera protiv javnog servisa RTRS, pa i direktora lično – navodi predsjednik SDP-a BiH. 

Dodaje da je Draško Milinović, sadašnji kandidat Savjeta Agencije za novog generalnog direktora, “u svom prethodnom radu jasno, kao čelni čovjek RTRS, potvrdio svoju opredjeljenost da se zakoni i propisi u BiH ne moraju poštovati“.

– Izvršavajući naloge svojih političkih mentora, zbog stava direktora, RTRS je kažnjavana pored ostalog i zbog pristrasnog izvještavanja u periodu predizborne kampanje za Opšte izbore 2018. godine. Na taj način je prema mišljenju Savjeta Agencije napravljena šteta uskraćivanja javnosti da pravično, nepristrasno i objektivno budu informisani od strane RTRS kao Javnog servisa u BiH, koji se finansira od prikupljene pretplate svih građana, a ne samo onih koji daju podršku političkoj stranci koju Milinović favorizira – navodi Nikšić. 

Dodaje i da je “u njegovom mandatu na RTRS potpuno cenzurisano sve u vezi bilo kojeg građanskog protesta u RS, posebno insistiranje javnosti na rješavanju ubistva poznatog kao ‘pravda za Davida’, da je eskiviran svaki kritički osvrt nezavisnih intelektualaca u BiH na stanje u entitetu RS, onemogućeno opoziciji da ima medijski prostor, te se nebrojeno puta negirale činjenice utvrđene presudom Međunarodnog suda u Hagu o genocidu u Srebrenici“. 

Nikšić ističe da je iz svega navedenog potpuno jasno da je Draško Milinović, prijedlog Savjeta RAK-a koji ga je kažnjavao, za generalnog direktora ustvari došao kao rezultat političkog pritiska Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njihovog lidera Milorada Dodika. 

– Smatram potpuno neprihvatljivim da on uopšte bude kandidat, a ne da eventualno i obavlja tako odgovornu i važnu funkciju. Obraćam Vam se na ovaj način i pozivam da u skladu sa svojim nadležnostima i svim raspoloživim sredstvima utječete na zaustavljanje procedure koja predstoji, kada je riječ o imenovanju Draška Milinovića za direktora RAK-a. Smatram kako bi se time trajno ugrozio opstanak nezavisnih medija, a samim tim i narušio razvoj demokratije i demokratskog društva u Bosni i Hercegovini – navodi u svom pismu Nikšić, saopćeno je iz SDP-a BiH.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss