db8222f33a4c3f02786d6da362ffaaed
db8222f33a4c3f02786d6da362ffaaed

Do sredine juna pripremiti akcioni plan za provedbu prioriteta iz Mišljenja EK

07.05.2020.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija predsjedavao je sjednicom Kolegijuma za evropske integracije, koja je održana danas u Sarajevu.

Na sjednici je istaknuto da su evropske integracije strateško opredijeljenje BiH, te da zajedničkim djelovanjem svih nivoa vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima i dosljednom primjenom mehanizma koordinacije, BiH može nastaviti rad na ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU.

U skladu sa tim, Kolegijum za evropske integracije danas je zadužio Komisiju za evropske integracije da do 30. juna 2020. godine pripremi Metodologiju izrade Programa integrisanja BiH u Evropsku uniju, u skladu sa principima Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, te da je dostavi Kolegijumu za evropske integracije na razmatranje. 

Takođe, s ciljem ubrzanja procesa pristupa BiH Evropskoj uniji, Kolegijum za evropske integracije danas je zadužio Komisiju za evropske integracije da do 15. juna 2020. pripremi Akcioni plan za realizaciju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji i dostavi ga Kolegijumu za evropske integracije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss