Svečana sjednica Skupštine KS: Počasni građanin KS Čedomir Jovanović

06.05.2020.

Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je večeras, u okviru tradicionalne manifestacije “Dani Kantona Sarajevo” koja se već petnaestu godinu obilježava od 2. do 9. maja.

Nosilac ovogodišnje Povelje Kantona Sarajevo kojom se proglašava počasni građanin Kantona Sarajevo je Čedomir Jovanović, zbog izuzetnih zasluga u širenju istine o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i za doprinos razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera i kultura.

Zbog pandemije koronavirusa, Jovanović nije mogao prisustvovati svečanoj sjednici Skupštine KS, pa će mu Plaketa biti dodijeljena naknadno. Jovanović je srbijanski političar, predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP).

– Emocije koje su me stigle posle saznanja o nagradi I priznanjU su nešto što nikada prije nisam osjetio, pošto to dolazi od grada i ljudi koji su simbol i mene samog i onog što radim. Znam da ova nagrada dolazi čista srca i kao izraz i čin slobodne volje i to od vas koji vrlo dobro znate da razlikujete čovjeka od nečovjeka, iskrenost od licemjerstva. Zbog toga sam posebno vezan za Sarajevo i Sarajlije jer je svako od nas živio život na svoj način ali smo ga isto doživjeli i razumijeli. Zato na isti način dišemo gledamo, govorimo. Znam isto tako patnje grada Sarajeva koji je uvijek tako bio divan i otvoren. Upravo zato je uvijek i smetao onima bez duha koji zbog mržnje i zla u sebi nisu mogli podnijeti tu ljubav koju Sarajevo daje nesebično čak i onome ko prvi put u njega kroči – naveo je Jovanović u poruci koju je uputio Sarajlijama tim povodom.

Istakao je da se raduje novim susretima sa Sarajevo i Sarajlijama.

– Divim se vašoj toleranciji, postojanju, spremnosti da oprostite, budete plemeniti a u isto vrijeme ponosni i nepokolebljivi. Možda smo se baš zbog tih osobina Sarajevo i ja uvek savršena razumjeli i osjećali patnje kad ih je malo ko drugi oko nas mogao razumjeti. Prva prilika koja se ukaže bit će prilika u kojoj ću ja biti u Sarajevu jer sam tad i zvanično ono što sam bio i prije ovog priznanja i Beograđanin i Sarajlija – poručio je Jovanović.

Na sjednici su uručene plakete ostalim laureatima, zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Kao priznanje za doprinos odbrani i opstanku države Bosne i Hercegovine od agresije, te unapređenju društvene zajednice i afirmaciju temeljnih vrijednosti svih građana bez obzira na naciju i vjersku pripadnost Plaketa KS uručena je Željku Komšiću, članu Predsjedništva BiH.

Komšić je zahvalio u svoje ime i u ime svoje porodice na priznanju. Zahvalio je i u ime Čedomira Jovanovića koji je pro-bono savjetnik u njegovom kabinetu.

– Životni izbor koji sam tada napravio, ostati boriti se za svoje bit će i sada bez obzira na kojem se mjestu nalazim. U te tri decenije sve što sam pokušavao da uradim jeste da čuvam ono što mislim da mi je životno važno, to je moja porodica, to je moj grad i to je moja država – kazao je Komšić.

Poručio je građankama i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine da bez obzira gdje bude mogu računati da se on neće promijeniti i pomaći s one tačke na koju je stao u aprilu 1992. godine.

Napomenuo je da je s Čedomirem Jovanovićem postao blizak te da je Jovanović čovjek koji je beskrajno dobronamjeran ne samo prema Sarajevu nego prema cijeloj BiH.

Na svečanoj sjednici Skupštine KS, Plaketa je dodijeljena i Radomiru Radetu Zoranoviću, kao priznanje za doprinos u širenju istine o agresiji na BiH, te promociji zajedništva na području KS.

Na osnovu odluke Skupštine KS od 23. aprila, pojedinačna Plaketa KS je dodijeljena Slaviši Šućuru, kao priznanje za izuzetan doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine od agresije, te zalaganja za dobrobit svih etničkih i religijskih zajednica koje u njoj žive.

Plaketa KS je dodijeljena i Javnoj ustanovi „Treća gimnazija“ za izuzetan doprinos razvoju odgojno-obrazovnog sistema u KS i BiH, te podsticanju i razvijanju kreativnosti, ličnih sposobnosti i tolerancije među mladima, Radničkom kulturno-umjetničkom društvu “Proleter” iz Sarajeva, kao priznanje za doprinos u izučavanju, njegovanju i afirmaciji bogate kulturne baštine svih naroda BiH. Javna ustanova „Fond memorijala KS“, dobitnik je Plakete KS kao priznanje za doprinos razvoju KS u oblasti naučno-istraživačkog rada, društvenih djelatnosti i umjetnosti za projekat Muzej heroja oslobodilačkog rata.

Plaketu Kantona Sarajevo, posthumno, Suadu Ćupini, kao priznanje za višegodišnje uspješno djelovanje, iznimna postignuća i nemjerljiv doprinos razvoju sporta u Kantonu Sarajevo i afirmaciji države Bosne i Hercegovine, preuzeo je njegov sin Admir Ćupina.

Predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik na početku sjednice podsjetio je na važnost datuma 2. i 9. maja, ističući kako je Sarajevo dokazalo da je bilo i ostalo simbol otpora.

– Drugog maja je odbranjeno Sarajevo ali to je datum odbrane ne samo Sarajeva već i cijele BiH. Mladi i neiskusni borci suprostavili su se tada mnogo jačem agresoru i pobjedili. Taj dan su pokazali kako se voli ovaj grad. Od tog dana građani Sarajeva su bez vode, hrane, struje uz svakodnevna granatiranja i snajpersku vatru živjeli 1.425 dana u kojim je više od 11.000 građana Sarajeva dalo svoj život za odbranu grada i domovine. Drugi-deveti maj su od presudnog značaja za Sarajevo i BiH. Stoga su Dani Kantona Sarajevo i održavaju između ova dva datuma koji predstavljaju simbol otpora i borbe protiv fašizma. Svim Sarajlijama ti dani ostaće duboko urezani u sjećanju – poručio je Čelik.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss