cb98db232df4bec8ad99f48ea13b2e31
cb98db232df4bec8ad99f48ea13b2e31

RS: Četiri osobe preminule, novih 30 zaraženih koronavirusom

Tri muškarca i jedna žena, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, preminuli su u protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) u Banjoj Luci.

Riječ je o dva pacijenta iz Kozarske Dubice starosti 65 i 74 godine, koji su imali više hroničnih udruženih oboljenja, saopćeno je danas iz te zdravstvene ustanove.

Također, preminuli su sedamdesettrogodišnja pacijentica iz Oštre Luke koja je bolovala od više hroničnih udruženih oboljenja i osamdesetsedmogodišnji pacijent iz Gradiške isto sa hroničnim udruženim oboljenjima.

U tom bh. entitetu do sada je 48 osoba preminulo od posljedica koronavirusa.

U Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 659 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 30 osoba u tom bh. entitetu.

Do sada je u RS evidentirano 1.015 slučajeva zaraze koronavirusom, oporavila se 391 osoba, a od posljedica Covid-19 preminuo je 48 pacijenata, rekao je entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Kaže da je od novooboljelih 15 žena te isto toliko muškarca, a 15 osoba je iz Banje Luke, po tri su iz Kotor Varoši i Bosanskog Broda, dvije iz Oštre Luke, te po jedna iz Prijedora, Modriče, Doboja, Nevesinja, Teslića i Srpca.

– Kod 12 inficiranih nema jasne epidemioške veze s potvrđenim slučajevima, dok je kod ostalih riječ o kontaktima s osobama kojima je potvrđen virus korona – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Koronavirus je potvrđen kod doktora bolnice u Nevesinju.

-Rađena su testiranja 102 uposlenika u UKC-u Banja Luka i svi su bili negativni – rekao resorni ministar.

Testirano je još 38 zdravstvenih radnika iz ustanova u RS, kao i 21 osoba koja boravi i radi u domovima za stara lica u  Banjoj Luci, Bratuncu i Trebinju i svi nalazi su negativni.

-Negativni su i nalazi 110 osoba iz karatina, što su dobri pokazatelji – naveo je Šeranić.

U RS do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 15.479 osoba.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Solak predložio da bude privremeno suspendovan

Naredna vijest

Novi zaraženi u Cazinu, Zavidovićima, Bihaću…