1388e2b49b4785fe66777e1fa6d4ea89
1388e2b49b4785fe66777e1fa6d4ea89

Kadribašić: SIPA i tužilaštva nisu zakasnili u vezi sa aferom “Respiratori”

06.05.2020.

Bosna i Hercegovina je godinama poligon afera u vezi s koruptivnim krivičnim djelima. Nerminom Kadribašić, ekspert za borbu protiv korupcije oglasio se o najnovijoj aferi “Respiratori”.

Kada je riječ o nabavci 100 respiratora on ističe da već na osnovu dostupnih informacija u medijima nedvojbeno vidi elemente koruptivnog djelovanja.

 

“Odabir firme je izvršen na prilično sumnjiv način i javnost s pravom postavlja pitanje kako je moguće da firma koja nema apsolutno nikakvu vrstu profesionalne reference može dobiti ovakvu vrstu ugovornog odnosa s javnom institucijom što jeste Federalna uprava civilne zaštite. Čak i ako se uspostavi da je firma „FH Srebrena malina“ imala neophodne dozvole za uvoz medicinske opreme, što je i dalje upitno zbog vremena pribavljanja dozvole, itekako je sporna činjenica da nema reference za rad u ovoj oblasti, a posebno uzimajući u obzir da je nabavka vrijedna više od 10 miliona KM”, istakao je Kadribašić.

 

Dodao je i činjenicu da ovakva vrsta javne nabavke, tzv. pregovarački postupak nije postavljen na zvaničnu web stranicu dodatno izaziva sumnju na korupciju. S konsultantom “Lucid Linxa” razgovarali smo i o reakcijama i aktivnostima policijskih i pravosudnih organa u vezi sporne nabavke respiratora.

 

“Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu djelovalo je promtno, čini mi se da su isti dan formirali predmet, samostalno i na osnovu medijskih natpisa, što je dobra praksa. Također, mislim da je uključivanje Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine od samog početka izuzetno bitno. SIPA putem svojih posebnih odjeljenja, poput finansijsko-obavještajnog, u svakom trenutku može doći do korisnih informacija o tokovima novca, što je veoma bitno za ovakvu vrstu predmeta. Posebno ohrabruje činjenica da su istražni organi konsultirali Agenciju za javne nabavke BiH, a možemo primijetiti da je Tužilaštvo BiH zbog stvarne nadležnosti preuzelo slučaj te da može koristiti sve informacije koje je prikupilo Kantonalno Tužilaštvo KS. Nadam se da će ovaj pozitivan primjer međuinstitucionalne saradnje polučiti uspješne rezultate u sudskom postupku”, poručio je Kadribašić.

 

Da li je moguće da će se ovakva nabavka opravdati stanjem prirodne nesreće?

 

“Proces javnih nabavki često zna da bude spor i može otežati efikasnost u radu. Pandemija koja zahtjeva promtno djelovanje i nabavku medicinske opreme ne može biti razlog da se angažuju firme bez referenci, kao ni da se krše postupci pregovaračkog postupka, pretpostavljaju vrlo sumnjivi lični odnosi, te da u konačnici ni cijena nije odgovarajuća. Posebno imajući u vidu da respiratori još uvijek nisu u funkciji”, podsjetio je ekspertom za borbu protiv korupcije.

 

Pripadnici SIPA-e obavili su jučer pretrese u FUCZ-u i firmi “FH Srebrena malina”. Nermin Kadribašić ističe da nije saglasan s izjavama pojedinih političara iz opozicije da se zakasnilo i da su se u prethodnom periodu mogli prikriti dokazi.

 

“Zbog tajnosti istrage ne znamo koju vrstu informacija i dokaza su prikupili pripadnici SIPA-e i tužilaštava. Također, sve je moralo biti već zadokumentovano kod drugih državnih institucija poput Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koje su dužne informacije u fazi istrage krivičnog postupka dostaviti nadležnim pravosudnim institucijama. Ne dijelim mišljenje da se zakasnilo ili da to može bitno uticati na sam ishod postupka. Sudska praksa je pokazala da je važno da se svi dokazi prikupe na zakonit način, iz razloga da se poslije dokumentacija u sudskom postupku ne bi mogla koristiti kao dokaz zbog proceduralnih grešaka tokom prikupljanja iste”, kazao je Kadribašić.

 

Prema dostupnim informacijama probijen je rok isporuke respiratora, ali Nermin Kadribašić pojašnjava da u ovom slučaju ima niz razloga zbog kojih je ugovor trebao biti prekinut, a među njima i činjenica da zbog medicinskog vještačenja ono što se nalazi u kutijama neće biti u upotrebi duži vremenski period.

 

“Posebno zabrinjavaju izjave određenih stručnjaka iz medicine da respiratori nisu odgovarajući. Ukoliko se sve to pokaže istinitim odgovorni pojedinci i kompanije moraju namiriti i finansijsku štetu za budžet Federacije Bosne i Hercegovine i pored javne osude moraju biti sankcionisani pravično i zakonski”, dodao je Kadribašić.

Ekspert za borbu protiv korupcije zaključuje kako ohrabruje da su javne nabavke od početka epidemije u fokusu međunarodne zajednice, te da smatra da će fokus biti i na grantovima i subvencijama. Kao pozitivan primjer naveo podršku međunarodne zajednice organizaciji video konferencije tužilaštava i Agencije za javne nabavke BiH, što je prema njegovom mišljenju već dalo konkretne rezultate u slučaju s kupovinom 100 respiratora.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss