U RS-u sutra od 15 sati zabrana kretanja, ukida se obaveza nošenja rukavica

Zabrana kretanja u Republici Srpskoj bit će na snazi od sutra u 15.00 sati do 7. maja u 05.00 sati, a ukida se i obaveza nošenja rukavica na javnim površinama – potvrdio je danas entitetski premijer Radovan Višković.

Taj prošireni policijski sat uvodi se zbog sutrašnje slave Đurđevdan.

Od 7. maja u RS bit će na snazi i nova satnica ograničenja kretanja, koja se sada pomjera  s 20.00 na 22.00 sata i trajat će do 05.00 sati.

– Sve dok struka ne kaže drugačije, ostaje na snazi policijski sat u tom vremenu – potvrdio je Višković na konferenciji za novinare i napomenuo da je liberalizacija mjera uslijedila nakon stavova nadležnih stručnih osoba.

Najavio je da se od sutra ukida obaveza nošenja rukavica na javnim površinama, ali ostaje obaveza nošenja zaštitnih maski.

U zatvorenim površinama će se, kaže, nositi maske.

Nakon sjednice entitetskog Štaba za vanredne situacije, Višković je rekao da će osobama starijim od 65 godina biti dozvoljeno kretanje od 07.00 do 13.00 sati svim danima.

Entitetski premijer je rekao da će od 11. maja, uz poštivanje svih zaštitnih mjera, biti dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima, autoškolama, restoranima, kafićima, roštiljnicama, privatnim stomatološkim ambulantama, javnom prijevozu na gradskim i republičkim linijama, teretanama na otvorenom, predškolskim ustanovama…

-Hoteli, hosteli, bioskopi, pozorišta, dječije igraonice, škole, po mišljenju struke, još ne mogu početi sa svojim aktivnostima – rekao je Višković.

Usvojena je i odluka o podjeli 18 respiratora za sve bolnice u tom bh. entitetu, a Đački dom u Doboju bit će stavljen u funkciju za pozitivne osobe na koronavirus, a koje nemaju značajnije zdravstvene tegobe.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Podžić: Četvero pripadnika OS BiH zaraženo koronavirusom

Naredna vijest

Višković: Nedopustiv potez Staše Košarca, Dodik je bio jasan