29af5b848ba886a1bbda9164cecd1cb1
29af5b848ba886a1bbda9164cecd1cb1

U RS-u još 16 osoba zaraženo koronavirusom

Novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 16 osoba u Republici Srpskoj, a nakon što je testirano 347 laboratorijskih uzoraka.

Do sada je u tom bh. entitetu potvrđeno 985 slučajeva koronavirusa, oporavila se 381 osoba, a od posljedica Covid- 19 preminula su 43 pacijenta.

Među osobama kod kojih je potvrđen koronavirus je jedna medicinska sestra iz Gradiške i jedan zaposlenik staračkog doma u Kalinoviku.

Kada su u pitanju novozaraženi, riječ je o 11 osoba ženskog i pet osoba muškog spola, saopćeno je danas iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Dva muškarca su srednje životne dobi i tri starije.

Jedna žena je mlađe životne dobi, pet srednje i pet starije životne dobi. Sedam osoba nije moglo da navede kontakt sa pozitivnom osobom, dok su ostale imale kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima. 

Prema mjestu prebivališta, po tri osobe su iz Doboja, Gradiške i Dervente, po dvije su iz Banje Luke, Kalinovika i Srpca i jedna osoba je iz Gacka.

U okviru epidemiološkog nadzora testiran je još 71 zdravstveni radnik iz Banje Luke, Prijedora, Gradiške, Prnjavora, Doboja, Čelinca, Laktaša, Srpca, Kneževa, Teslića, Foče i Kozarske Dubice i svi rezultati su negativni.

Također, testirane su ukupno 63 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i svi rezultati su negativni.

U RS-u je do sada na novi koronavirus (SARS-CoV-2) testirano ukupno 14.836 osoba. 

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Šabanović razriješen dužnosti šefa klinike na KCUS-u, upućen u samoizolaciju

Naredna vijest

Borenović uputio zahtjev za smjenu ministra Staše Košarca