Pune ruke posla za bugojanske frizere: Žene dolaze pojedinačno i sa maskom

Nakon jednoipomjesečne pauze u radu, uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, vlasnici obrtničkih radnji u Bugojnu počeli su pružati usluge građanima.

Ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, stanovnice tog grada posebno je obradovala vijest o otvaranju frizerskih salona, čiji je rad sada organiziran po strogim uputama kriznih štabova, koje se odnose na provođenje propisanih higijensko-epidemioloških mjera, s ciljem preveniranja širenja zaraze.  

– Zbog trenutne situacije, žene dolaze pojedinačno, bez pratnje i u prethodno dogovorenom terminu. Nije se desilo da neka od njih nema masku i rukavice. I sama se navikavam na novu opremu koja je nepraktična, ali znam da je moram imati – kazala je u razgovoru za Fenu poznata bugojanska frizerka Fadila, vlasnica salona nazvanog po kćerki Adni.

Dodaje da je period u kojem nije radila, kao i većina bugojanskih frizera, iskoristila za krečenje i dezinfekciju kompletnog prostora u radnji, kupovinu ogrtača i peškira za jednokratnu upotrebu, te raznih sredstava za higijenu koje obavezno koristi za vrijeme i nakon obavljenog posla.

– Svi smo uložili značajna sredstva kako bi pripremili sve što treba. S druge strane, još uvijek ne znamo hoće li išta biti od pomoći koju su nadležne institucije obećale obrtnicima. Sami se snalazimo, onako kako znamo i umijemo. Još nam se prijeti inspekcijama, kaznama i od nas traži da platimo račune koji su se povećali od početka pandemije  – naglasila je.

Smatra kako će posljedice obustave u radu frizeri osjetiti u velikoj mjeri, pogotovo zbog činjenice da bi i narednih mjeseci mogli raditi smanjenim kapacitetom.  

– Ako ovakvo stanje potraje, posjete frizerskim salonima će se drastično smanjiti. Odgođene su i maturske zabave, mnoga vjenčanja i proslave. Da ne govorim o godišnjim odmorima, dolasku ljudi iz inostranstva tokom ljeta, kada uobičajeno imamo i najviše posla – istaknula je ova Bugojanka, koja s makazama i fenom “druguje” pune 24 godine.

Ipak, vjeruje da će situacija s pandemijom uskoro proći i da će se u sve frizerske salone u Bosni i Hercegovini vratiti “stara, dobra vremena i sreća na licima žena, zadovoljnih novim frizurama”.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Odata počast ubijenoj djeci Sarajeva

Naredna vijest

Dodik: Košarac je završio što se tiče politike naše partije