Salčin: Podnijeli 5 krivičnih prijava za sumnjive javne nabavke širom BiH

Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH potvrdio je za Novinsku agenciju Patria da su podnijeli pet krivičnih prijava za sumnjive nabavke u vrijeme korona virusa, ali među tih pet nema nabavke respiratora, jer oni još nemaju nikakve informacije u vezi toga.

„Još smo 22. aprila zatražili od Federalne uprave civilne zaštite podatke, ali nikada još nismo dobili odgovor iako im je istekao rok za odgovor“, kazao je Salčin.

 

Ovih pet krivičnih prijava, kako kaže Salčin podnijeli su u više Tužilaštava širom BiH, a kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Istakao je da ne može govoriti pojedinačno o iznosima iz tih krivičnih prijava, ali da je riječ o većim svotama novca.

 

„Nas zakon obavezuje na monitoring i mi ga podjednako radimo na prostoru cijele BiH. Član 92. zakona nas obavezuje na to. Nešto smo saznali na osnovu praćenja internet portala javnih nabavki, nešto na osnovu anonimnih prijava, nešto na osnovu pisanja medija“, kazao je Salčin.

 

Ističe da su im ugovorne firme dostavile traženu dokumentaciju, ali da oni iz nje nisu mogli pronaći opravdanost, pa su daljnji rad prepustili tužilaštvima. 

 

„Mi izdajemo i prekršajne naloge, ali u ovih pet, za sad slučajeva mislimo da ima i krivične odgovornosti“, dodao je Salčin.

 

Dok istraga oko nabavke respiratora u FBiH vrijedna 10,5 miliona KM prebacila na Tužilaštvo BiH, u RS-u zvanično niko ne vodi istragu za nabavku pokretne bolnice gdje je Vlada RS izdvojila 3,6 miliona KM.

Danas je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a ovu nabavku nazvao velikom greškom te da pokretne bolnice ničemu ne služi ali kaže doći će vrijeme da se i o tome ozbiljno porazgovara.

(Nap.ba/Interview.ba)

Prethodna vijest

Komšić: Ispoštovati uvjete koje je postavila Evropska komisija

Naredna vijest

Rebalans Budžeta KS na hitnoj sjednici Skupštine u četvrtak