ce10640335f77c795e6a4fad940faa7e
ce10640335f77c795e6a4fad940faa7e

Formiran Odbor Doma naroda koji će ispitati nabavku respiratora iz Kine

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na prijedlog delegata Elmedina Konakovića, formirao je privremeno radno tijelo odnosno Odbor koji će ispitati nabavku 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM, a nabavljenih preko firme „Srebrena malina“ iz Srebrenice koja se bavi proizvodnjom malina.

– Drago mi je da svi isto razmišljamo u cilju rješavanja ovog problema. Članovi članovi iz Kluba Bošnjaka su Fahrudin Skopljak (SDA), Elmedin Konaković (NiP) i Zvonko Marić (SBB), iz Kluba Hrvata Damir Džeba (HDZ BiH) i nezavisni delegat Damir Marjanović, iz Kluba Srba Dragan Stevanović (SDP) i Žarko Vujović (SD), a iz Kluba ostalih Vibor Handžić (NS) – rekao je Konaković.

Cilj Komisije je ispitati da li je dobavljač imao potrebne dozvole, da li su cijene bile tržišne kod nabavke respiratora i druge okolnosti.

 – Podržavamo osnivanje jednog ovakvog tijela. Korupcija je jedan od fenomena koje nagriza društvo. Uz sve to najvažnija stvar je da nam se kroz korupciju smanjuju sredstva i s tim se moramo boriti. Ne postoji zlatno pravilo za to, ali svi moramo dati svoj doprinos u borbi protiv korupcije te je osnivanje ovog tijela nužno. Važno je da se neki postupci na najtransparentniji način ispitaju – izjavio je šef Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak.

Prva sjednica Odbora će se održati nakon današnje sjednice na kojoj bi se trebao odrediti predsjednik i zamjenici predsjednika tog tijela.

– Prvi naš korak je da „hoštaplerima“ pokažemo da neće prolaziti nekažnjeno kao zadnjih 25 godina – poručila je delegatkinja ostalih Segmedina Srna Bajramović na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koja je završena sa ovom tačkom dnevnog reda.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Osigurati uslove za uspostavljanje biciklističke i pješačke mreže staza

Naredna vijest

Zatražena stručna analiza zbog čega je u porastu broj zaraženih u RS