73f0a444d08a1ba4327fff3ecd036810
73f0a444d08a1ba4327fff3ecd036810

RS: 49 novozaraženih koronavirusom, 46 osoba u težem stanju na UKC RS

02.05.2020.

Novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 49 osoba u Republici Srpskoj, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, nakon testiranja 455 laboratorijskih uzoraka.

Novi koronavirus potvrđen je kod jednog zaposlenika i 13 korisnika u Domu za starija lica u Derventi, gdje će se provesti sve predviđene epidemiološke mjere uključujući testiranja svih zaposlenih i korisnika. U skladu sa procedurom, ti štićenici su hospitalizirani u bolnici u Doboju. 

Iz resornog ministarstva navode da je prisustvo novog koronavirusa potvrđeno kod pet medicinskih sestara i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Testirano je i još 96 zdravstvenih radnika u toj zdravstvenoj ustanovi i nalazi su negativni.

Pozitivna na Covid-19 je i jedna korisnica Doma za starija lica u Kneževu, gdje su ranije potvrđeni slučajevi novog koronavirusa.

Kada su u pitanju novozaraženi, riječ je o 26 osoba muškog i 23 ženskog pola. Dva muškarca su mlađe životne dobi, devet srednje i 15 je starijih osoba. Šest žena su srednje životne dobi, dvije mlađe i 15 su starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 18 osoba je iz Banje Luke, osam iz Dervente, pet iz Bosanskog Broda, četiri iz Laktaša, po tri osobe su iz Kotor Varoši, Prnjavora i Kozarske Dubice i po jedna osoba je iz Foče, Prijedora, Ribnika, Doboja i Ljubinja.

Kod 28 osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa inficiranim, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza sa pozitivnim slučajem. Ukupno 15 osoba je hospitalizirano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Testirano je i još osam osoba koje borave i rade u domovima za starija lica iz Doboja, Dervente i Prnjavora i ovi nalazi su negativni. U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 30 zdravstvenih radnika iz zdravstvenih ustanova u RS čiji nalazi su negativni.

Iz Ministarstva su dodali da su testirane ukupno 34 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju  uključujući i osoblje i ti nalazi su takođe negativni. Testirano je i 16 inspektora i ti nalazi su također negativni.

Do sada je u RS potvrđen 891 slučaj koronavirusa, oporavila se 381 osoba, a od posljedica Covid 19 preminulo je 37 pacijenata.

U RS do sada je na novi koronavirus (SARS-CoV-2) testirano ukupno 13.778 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) ukupno se liječi 140 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa.

Na Odjeljenju Covid 19 hospitalizovano je 46 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji dva pacijenata.

Kod četiri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 18 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 68 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U bolnici u Doboju zbrinuto je 16 pacijenata sa Covid-19 oboljenjem, u Trebinju 12 osoba, u Prijedoru osam, u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri i Istočnom Sarajevu dvije osobe, potvrđeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

(Fena, Interview-ba)

Idi naVrh

Don't Miss