Dašak optimizma u Hrvatskoj: Potrošnja porasla 22 posto nakon popuštanja mjera

Hrvatska je nedavno popustila mjere zabrana rada za mnoge privredne objekte, uzrokovane pandemijom koronavirusa. Potrošnja u toj zemlji je kroz sedmicu dana porasla za petinu, ali je 16 posto ipak niža nego u istom periodu lani.

Vlada Hrvatske je navela kako očekuje pad BDP-a od 9,4 posto, ali ipak su ovi podaci donije tračak optimizma za privrednike.

Europska unija bilježi pad BDP-a od 2,7 posto, eurozona 3,3 posto, a za Hrvatsku još ne postoje podaci.

Postoji procjena da prvo hrvatsko tromjesečje ne mora nužno biti u negativnoj zoni jer je karantena počela u drugoj polovici marta, a minusi koji su zabilježeni u EU uglavnom su posljedica blokade u Kini i prekida robnih tokova s tom zemljom.

Trgovina na malo u martu smanjena je sedam posto, najviše od januara 2010., čime je prekinut višegodišnji niz rasta potrošnje. Ostali službeni podaci još se čekaju, Vlada očekuje da će ovogodišnji BDP pasti između 9 devet i 10 posto, slično kao što je to predvidio i MMF, ali, kod ove procjene puno je nepoznanica.

Svakako daje nadu podatak ministra financsija Hrvatske Zdravka Marića da se ovu sedmicu, nakon labavljenja mjera ograničenja, potrošnja počela oporavljati te je promet putem fiskaliziranih računa bio za petinu (22 posto) veći u odnosu na sedmicu prije, kada su radile samo benzinske, kiosci i maloprodaja.

Ali, još je to oko 16 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Povratak potrošnje dobar je znak za poduzetnike jer im se određeni prihodi slijevaju na račun, ali, proračun ga uglavnom neće osjetiti jer se oko 90 hiljada firmi nalazi u razdoblju mirovanja plaćanja javnih davanja.

(Večernji list, Interview.ba)

Prethodna vijest

Na ulicama Španije ponovo građani u šetnji nakon 50 dana

Naredna vijest

Šerbedžija: Suvišno jahanje po nacionalizmu čini me nervoznim, uvijek mislim kada će se ta čaša preliti