Dodik: Milanovićevo napuštanje ceremonije znak normalizacije odnosa

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da je ispravno to što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napustio obilježavanje godišnjice vojne akcije “Bljesak” u Okučanima zbog isticanja ustaškog pozdrava.

-To je dobar put i pokazatelj da se odnosi u značajnoj mjeri počinju da normalizuju – naveo je Dodik i dodao da vjeruje da će Hrvatska, kao i Srbi u cjelini, napraviti neki miroljubivi koncept koegzistencije gdje, kako kaže, neće biti sukoba.

Hrvatski mediji su javili da je Milanović u Okučanima napustio obilježavanje godišnjice vojne akcije “Bljesak”, nakon što je jedan muškarac istakao majicu s ustaškim napisom “Za dom spremni”.

Dodik je u izjavi novinarima u Bosanskoj Gradišci rekao da Srbi moraju imati kulturu sjećanja na svoje stradale.

-Ne dolazimo ovdje da se zavjetujemo na osvetu, već da izrazimo sjećanje na stradale i da se posvetimo miru – rekao je Dodik u Bosanskoj Gradišci na obilježavanju 25 godina od egzodusa 15.000 Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj vojno–policijskoj akciji “Bljesak”.

Naveo da će RS uvažavati svakog ko nju uvažava te da će braniti svoje interese.

-Srpsko-hrvatski odnosi u istoriji su jako teški. To pokazuje činjenica da desetak kilometara odavde hrvatska strana slavi pobjedu, a mi ovdje komemoraciju. I tako po pravilu, ako dodate i Bošnjake, onda je sva naša istorija vezana za to da jedni obilježavaju pobjede, a drugi komemoracije… – ustvrdio je Dodik.

Kritikovao je OHR, jer je, kako je naveo, “neprijateljski usmjeren prema Srbima i RS”.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je rekla da je u akicji “Bljesak” 15.000 Srba protjerano iz svojih domova.

-Ne postoji opravdanje u bilo kojem radu i političkom procesu da se tako ponašate prema civilima – rekla je Cvijanović.

S mosta u Savu u Bosanskoj Gradišci spušteni su vjenci u znak sjećanja na sve ubijene i prognane Srbe, a izostalo je prisustvo građana ovom obilježavanju, jer su poštovane mjere zabrane okupljanja i primjenjene preporuke zaštite u vrijeme epidemije virusa korona.

Milanović napustio obilježavanje akcije “Bljesak” zbog natpisa “Za dom spremni”

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Mektić sa imanja: Dobro je, dnevnica 40 KM, plus hrana i piće

Naredna vijest

U Rusiji rekordan porast broja zaraženih