e85d8e56e2c20495ea03e5f30acc7aad
e85d8e56e2c20495ea03e5f30acc7aad

Salčin o nabavci respiratora: Zakon nije ispoštovan, nije provedena procedura

30.04.2020.

Direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin govorio je o nabavci 100 respiratora, da li je ispoštovan zakon, te o propustima pri ovoj nabavci.

Kada je riječ o nabavci 100 respiratora od strane firme „Srebrena malina“, kaže da Zakon o javnim nabavkama nije ispoštovan.

-Nisu nam uopšte dostupne službene informacije da li je i ko je sve eventualno učestvovao u ovoj nabavci, osim podatka o firmi ‘Srebrna malina’ iz medija. Na Portalu javnih nabavki, koji održava Agencija, nema nikakvih podataka o ovoj nabavci respiratora, niti o evenutalnih kupcima, odnosno ponuđačima – naveo je on.

Zakonom o javnim nabavkama su, kako napominje, određeni mogući kriteriji za dodjeljivanje ugovora ponuđaču, a sam ugovorni organ bira koje ce kriterije postaviti. Najniža cijena je često jedini kriterij.

Kaže i kako Zakon nije ispoštovan, nije provedena procedura javne nabavke.

 

-Mi smo se odmah po saznanju za ovu nabavku respiratora iz medija, obratili Vladi Federacije BiH i Federalnoj upravi civilne zaštite putem monitoringa da nam dostave podatke na koji način su nabavljani respiratori – dodaje.

A na pitanje šta je to presudilo da ova firma bude izabrana, kaže da se čeka odgovor Vlade FBIH i FCUZ.

 

-Također, da bi dobavljač mogao učestovati u postupcima javnih nabavki, mora biti registrovan na Portalu javnih nabavki (www.ejn.gov.ba). Trenutačno, na Portalu postoji 11 270 registrovanih ponuđača, ali Srebrna malina nije registrovana. Zasto je izabrana firma koja nije niti registrovana na Portalu javnih nabavki, kao ponuđač, je sada veliko pitanje za sve nas – kaže Salčin.

Nadležni organi će, kako dodaje, sada rješavati sve ove propuste.

-Koristimo ovu priliku, te pozivamo sve koji saznaju ili imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrebama u javnim nabavkama da iste prijave Agenciji na e-mail: kontakt@javnenabavke.gov.ba, a takve prijave mogu biti podnesene i anonimno bez otkrivanja identiteta prijavitelja. Sve potencijalne zloupotrebe i kršenja Zakona o javnim nabavkama će biti detaljno pregledane i ako se utvrdi da je riječ o kršenju Zakona, protiv odgovornih osoba će biti podnesene krivične i prekršajne prijave – napomenuo je.

(N1, Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss