Institut za javno zdravstvo RS-a potpisao ugovor sa turističkom agencijom za nabavku zaštitne medicinske opreme

30.04.2020.

JZU “Institut za javno zdravstvo” Republike Srpske 10.4.2020. potpisao je ugovor sa turističkom agencijom “Travel for fun” u vrijednosti od 2 388 500 KM bez PDV-a za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa na teritoriji Republike Srpske.

Postupak javne nabavke je sproveden putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, a turistička agencija “Travel for fun” je jedini ponuđač s kim su pregovarali.

Izvori portala Infoveza jasno tvrde da navedena turistička agencija kod Agencije za lijekove BiH nije registrovana za promet medicinske opreme, ali da joj dozvola agencije nije ni potrebna, jer se očigledno radi o, kako su nam rekli, “prečici do zarade”.

Na internet prezentaciji turističke agencije stoji da su “agencija koja svoj pristup u potpunosti fokusira na putnika i njegovo iskustvo u toku putovanja“, kao i da žele “omogućiti svakom našem putniku potpuni doživljaj destinacije, atmosfere, naroda i svega što nosi putovanje, bilo da se radi o individualnom ili kolektivnom aranžmanu“.

Postavlja se i pitanje i odakle turističkoj agenciji novac za nabavku 80.500 zaštitnih odijela i maski.

Sa druge strane, posebna je tema v.d. direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, koji je jedna od perjanica Stevandićeve Ujedinjene Srpske. Zeljković je bivši izvršni direktor zadužen za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja. Njegova supruga je Mirela Kajkut Zeljković, poslanica Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Radi se o bračnom paru iz preletačke hobotnice, nekadašnjim ostrašćenim SDS-ovcima.

Predsjednik US Nenad Stevandić se nalazi na čelu Tima za praćenje provođenja mjera i odluka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ova agencija je nedavno, kako je objavljeno, prodavala i zaštitne maske i odjela za vrijeme koronavirusa.

JZU Bolnica Sveti apostol Luka Doboj i JU Dom za starija lica Doboj i firma “Travel for fun” potpisali su 3.4.2020. ugovor u vrijednosti od 127 024,40 KM bez PDV-a za nabavku zaštitnog odijela i maske.

Ugovor je sklopljen na osnovu pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja, i bolnica Sveti apostol Luka i Dom za starija lica su za ovu nabavku pregovarala samo sa turističkom agencijom “Travel for fun”. Takođe, kontaktirali smo i bolnicu Sveti apostol Luka kako bi nam dostavili objašnjenje zašto su pregovarali, a kasnije i sklopili ugovor, sa turističkom agencijom prilikom nabavke zaštitnog odijela i maski. Do objavljivanja ovog teksta, odgovor nije dobiven.

(https://www.infoveza.com, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss