Dezinfekcija vozila u Neumu se naplaćuje

Građane BiH koji su danas krenuli u Neum iznenadila je “potvrda o izvršenoj dezinfekciji prijevoznog sredstva” koju su na ulazu u Neum morali platiti 10 KM. Od početak pandemije, dezinfekcija točkova je bila obavezna, no do danas se nije naplaćivala.

Načelnik Neuma Živko Matuško potvrdio je da je odluku donio Štab civilne zaštite, a da potvrdu naplaćuje Veterinarska stanica, te da će ti novci biti utrošeni na sredstva za dezinfekciju, gorivo, ljude koji provode ovu mjeru.

– Dezinfekcija točkova na ulazu u Neum plaća se pet, odnosno 10 KM, zavisno da li je riječ o osobnom automobilu ili transportnom vozilu. Štab civilne zaštite donio je ovu odluku. Ukoliko ostane novca, štab civilne zaštite odlučiće gdje to ide – rekao je.

Matuško smatra kako je odluka zakonita i da će sva sredstva koja budu prikupljena, biti transparetno raspoređena i prikazana.

Ovo nije prva kontravezna mjera koju je donio Štab civilne zaštire Neum. Podsjetimo da je donedavno na snazi bila i naredba po kojoj bez negativnog testa na koranavirus niste mogli ući u općinu Neum. Van snage je stavljena u ponedjeljak.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Salčin o nabavci respiratora: Zakon nije ispoštovan, nije provedena procedura

Naredna vijest

Civilna zaštita preuzela 80 respiratora sa sarajevskog aerodroma