548334a1f05946ba30f5e7bba318d1bf
548334a1f05946ba30f5e7bba318d1bf

Više od 10.000 klijenata mikrokreditnih organizacija u BiH traži odgodu plaćanja

29.04.2020.

Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini (AMFI) objavilo je da kontinuirano prati rad svojih članica i da redovno komuniciraju sa regulatornim agencijama, a trenutno ne raspolažu informacijama o naplati dodatnih kamatnih stopa korisnicima mikrokredita o čemu se govorilo u javnosti posljednjih dana.

– Nakon što su se ove informacije pojavile u javnosti, pokrenuli smo aktivnosti provjere navoda. Naglašavamo da se AMFI protivi bilo kakvom djelovanju mikrokreditnih organizacija suprotno odlukama agencija za bankarstvo FBiH i RS, koje nisu u interesu klijenta i nanose štetu cijelom sektoru. Članice AMFI-ja  i AMFI vrlo dobronamjerno prihvaju sve sugestija i kritike prema kojima ćemo promtno djelovati gdje god se iste činjenično utvrde – predsjednica AMFI kazala je Elma Zukić.

Po njenim riječima, mikrokreditnim organizacijama u BiH do 24. aprila ove godine obratila su se 10.863 klijenta za primjenu nekih od mjera odgode plaćanja mikrokredita kao mjere podrške za prevazilaženje negativnih efekata pandemije COVID-19.

Do sada je odobreno 8.008 zahtjeva klijenata, što predstavlja oko 74 posto svih pristiglih zahtjeva, što se kontinuirano i užurbano svakodnevno implementira.

Iz AMFI-ja podsjećaju da u skladu sa  odlukama agencija za bankarstvo FBiH i RS, mikrokreditne organizacije provode mjere na ublažavanju posljedica virusnog oboljenja COVID 19, nastojeći svakom klijentu pristupiti individualno s ciljem iznalaženja optimalnog rješenja u prevazilaženju poteškoća sa otplatom mikrokredita, ali i omogućiti podršku u prevazilaženju problema sa likvidnošću onih klijenata i djelatnosti koje i u vanrednim oklnostima nastavljaju sa poslovanjem. 

Sve mikrokreditne organizacije u BiH su, u skladu sa odlukama agencija za bankarstvo FBiH i RS, svojim klijentima ponudile mogućnost moratorija na otplatu mikrokredita, reprogramiranje i refinansiranje uz mogućnost grace perioda i različite modalitete tretiranja kamatnih stopa te perioda produženja otplate, saopćeno je iz udruženja AMFI.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss