U ponedjeljak probna vožnja, početkom maja GRAS ponovo radi

Vozila GRAS-a u ponedjeljak će izvršiti probnu vožnju bez putnika, rekao je direktor Jakub Kubur, a ministar saobraćaja Adi Kalem predviđa da bi početkom maja javni gradski saobraćaj mogao ponovo proraditi.

– Očekujemo početkom maja da javni gradski prijevoz putnika krene, ali u prilagođenom obliku, u skladu sa naredbama, mjerama i preporukama nadležnih organa i institucija. Od sastanka sa prijevoznicima u KS, 20. marta 2020. godine i totalne obustave saobraćaja, te odluke Vlade KS da se uvede vanredni prijevoz za uposlenike u zdravstvu i sigurnosti, dogovoreno je da se prijevoznici pripremaju kao da će “sutra” krenuti saobraćaj. Prijevoznici od tog dana vrše pripreme i provjeru mobilnih kapaciteta, te sanaciju infrastrukture – kazao je Adi Kalem, ministar saobraćaja KS.

Ministar ističe da će se prijevoz putnika organizovati uz poštivanje svih mjera i preporuka štaba Federalnog štaba civilne zaštite, Kantonalnog štaba Civilne zaštite, Kriznog štaba zdravstva, što podrazumijeva obavezno nošenje maski i rukavica, socijalna distanca, češća dezinfekcija vozila, dezinfekcija ruku putnika prilikom ulaska u vozila.

– Pripremamo vozila koja će izaći na probnu vožnju u ponedjeljak, na tramvajskim i trolejbuskim linijama. Nekoliko autobusa nije ni prekidalo rad jer prevozimo medicinske radnike i zaposlene u MUP-u – rekao je Jakub Kubur, v. d. direktora GRAS-a.

Kubur dodaje da je iskorišteno vrijeme od kada ne funkcioniše gradski saobraćaj za popravke tramvaja, trolejbusa i minibusa.

– Posvetli smo pažnju i saobraćajnoj infrastrukturi, tramvajskoj pruzi i mreži za napajanje strujom. Zamijenili smo oko 200 metara šina i oko 200 metara kontaktnog voda za tramvaje i trolejbuse. Uredili smo sve tramvajske skretnice i mrežne skretnice na trolebujskim linijama. Kako odrede nadležni koliko može biti putnika u jednom vozilu, mi ćemo to poštovati. Osigurali smo dovoljne količine sredstava za dezinfekciju vozila i stajališta – kaže Kubur.

Za sada, kako tvrdi naš sagovornik, u GRAS-u ima za početak dovoljan broj vozača, ali:

– Mnogim vozačima istekli su ugovori koji su primani na određeno vrijeme, a sada im nisu produženi nakon proglašenja pandemije koronavirusa. U Ministarstvu saobraćaja su obećali da će se vozačima kojima su istekli ugovori na određeno vrijeme biti produženi. Jedna smjena u odvijanju tramvajskog saobraćaja broji 35 vozača. Ukoliko se veoma brzo ne obnovi ugovor vozačima tramvaja, ubrzo ćemo imati problem, ali za početak imamo dovoljno vozača – upozorava direktor GRAS-a.

(Faktor.ba)

Prethodna vijest

U KS-u prijavljeno 5000 radnika na evidenciju Službe za zapošljavanje od 18. marta

Naredna vijest

Više od 10.000 klijenata mikrokreditnih organizacija u BiH traži odgodu plaćanja