Skupština Brčkog za masovno testiranje i preispitivanje trajanja karantene

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH održali su u srijedu redovito zasjedanje na kojem su po žurnom postupku usvojili Izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine, čime su stvoreni uvjeti za održavanje online sjednica, kada to posebne okolnosti zahtijevaju.

Razmatrana je Informacija o aktivnostima kriznog stožera u svezi s prevencijom zarazne bolesti koronavirusa, a zastupnici su najviše inzistirali na potrebi masovnog testiranja građana i preispitivanju zapovijedi o duljini trajanja karantene i samoizolacije.

 Voditelj Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović rekao je da masovno testiranje ne ovisi samo od broja testova nego i od kapaciteta laboratorije u UKC Tuzla gdje se rade analize uzoraka iz Brčko distrikta.

 “U postupku je nabava uređaja za testiranje nakon čega ćemo biti u povoljnijoj situaciji nego sada i krenuti u masovno testiranje. Imali smo i sugestije da krizni stožer u konzultacijama sa strukom razmotri razdoblje karantene i samoizolacije od ukupno 28 dana koji je u entitetima 14 dana”, rekao je Pezerović.

 Uz suglasnost na Odluku o rasporedu viška prihoda nad rashodima JZU “Zdravstveni centar Brčko”, Skupština je podržala i prijedlog Upravnog odbora te ustanove da se nagrade svi radnici koji su izravno angažirani u borbi protiv virusa covid-19.

 “Predložili smo prijedlog Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove, s tim da smo zaključili da oni nađu metodu i način na koji će predložiti sve one zaposlene koji su dodatno angažirani i izloženi su opasnosti. Zdravstveni radnici zaslužuju dodatni stimulans, a u kojem obliku će to biti, predložit će Upravni odbor”, rekao je dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović. 

 Suglasnost zastupnika Skupštine dobila je i Odluka o određivanju cijene rada u JP “Luka Brčko” kao i Pravilnik o plaćama i drugim naknadama zaposlenih u tom poduzeću.

 Usvojeno je Izvješće o radu Policije Brčko distrikta za 2019. godinu, Izvješće o ocjeni rada voditelja Policije kao i Izvješće o radu Neovisnog odbora za izbor voditelja i zamjenika voditelja Policije u prošloj godini.

 Zastupnici su dali suglasnost i na više akata JP “Radio Brčko” i donijeli nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa.

 Pred zastupnicima se našla i Informacija o isplati poticaja u poljoprivredi za 2019. godinu.

 Voditelj Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Perica Burgić rekao je da nema sredstava za potpunu isplatu poticaja.

 “Nedostajuća sredstva su 1,5 milijun maraka. Stajalište Odjela je da se taj iznos rebalansira iz poticaja za 2020. godinu čime bi se osigurala potpuna isplata. Treba donijeti i odgovarajuću odluku o isplati 20 posto sredstava korisnicima kojima je već isplaćeno 80 posto  poticaja, kako bi korisnici što brže došli do novca”, rekao je Burgić.

 Razmatrana je i Informacija o načinu obračuna utroška električne energije za ožujak 2020. godine i mogućnosti korekcije računa. Pomoćnik ravnatelja JP “Komunalno Brčko” Majezudin Vehabović rekao je da će očitanje stvarnog stanja na terenu omogućiti da se izvrši poravnanje i otklone eventualne pogreške, priopćila je Skupština Brčko distrikta BiH.

 “Zaključeno je da se poravnaju računi za treći i četvrti mjesec, nikako na štetu građana niti JP ‘Komunalno Brčko’. Građani koji su platili veće račune neće biti oštećeni jer će se s računima u travnju oni izravnati sukladno potrošnji električne energije”, rekao je Filipović.

 Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kao i nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona koji reguliraju plaće i naknade sudaca, tužitelja i pravobranitelja odloženi su za iduću sjednicu Skupštine.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Tokom produženog vikenda policijski sat od 22 do 5 ujutro

Naredna vijest

Široki Brijeg: U sudaru ozlijeđene četiri osobe