Njemačka očekuje najgoru recesiju u posljednjih 50 godina

Njemačka vlada očekuje najgoru recesiju od početka računanja 1970. godine zbog korona virusa, sa padom BDP-a od 6,3 odsto ove godine, rekao je ministar ekonomije Peter Altmaier.

Ta projekcija koja se oslanja na postupno i umjereno ukidanje restrikcija uvedenih da bi se ograničilo širenje pandemije predviđa oporavak 2021. godine sa privrednim rastom od 5,2 odsto.

“Proživećemo najgoru recesiju u istoriju Njemačke republike. Poslije deset godina rasta, posljedice pandemije ubacile su našu privredu u recesiju i predstavljaju veliki ekonomski i politički izazov”, rekao je Altmaier.

 

On je najavio da će najveći pad privrede biti u drugom tromesečju, prije nego što, kako se nada, bude došlo do ponovnog pokretanja privredne aktivnosti. U drugom tromesečju očekuje se pad BDP-a u Njemačkoj od 10 odsto što nije viđeno u novijoj istoriji, pokazuju zajedničke projekcije vodećih ekonomskih instituta objavljene početkom aprila.

 

Pored toga tržište rada je pod snažnim pritiskomm, rekao je ministar i dodao da je najmanje tri miliona ljudi u martu i aprilu bilo djelimično nezaposleno.

 

Očekuje se rast stope nezaposlenosti od 5,8 odsto ali, kako je rekao ministar, ograničeno je znatno na djelimičnu nezaposlenost kada njemačka država preuzima dvije trećine zaposlenih pogođenih poslodavaca.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Trumpova administracija razmatra testiranja na virus na međunarodnim letovima

Naredna vijest

Čović i Sattler: Iznaći rješenja koja će omogućiti održavanje izbora