0afcb7d3811d4559ac6b87b309b31dda
0afcb7d3811d4559ac6b87b309b31dda

Popuštanje mjera u HNŽ: Od 4. maja rade frizerski i kozmetički saloni

Specijalist infektolog dr. Siniša Skočibušić na redovitoj konferenciji za novinare kazao je da su u protekla 24 sata u covid-bolnicu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar hospitalizirana dva nova pacijenta, a dva su otpuštena na kućno liječene.

Trenutno se u mostarskoj covid-bolnici liječe 22 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru u teškom stanju, a četiri na liječenju uz potporu kisikom. Ostali su stabilno i u fazi oporavka.

– I dalje je važno pridržavati se individualnih mjera, kao što su nošenje maske, pranje ruku i održavanje fizičke udaljenosti metar do dva od drugih osoba. Poštivanjem tih mjera zadržat ćemo ovakve stabilne brojke i nećemo imati dodatne valove zaraze koji bi opteretili naš zdravstveni sustav – poručio je dr. Skočibušić.

Savjetnika predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka javnosti je predstavio novi set odluka Stožera civilne zaštite HNŽ-a prema kojima se osobama starijim od 65 godina, pored već postojećih termina ponedjeljkom, srijedom i petkom, dopušta izlazak nedjeljom u vremenu do 13 sati, dok se osobama mlađim od 18, uz već postojeće termine utorkom, četvrtkom i subotom, dopušta izlazak nedjeljom iza 14 sati. Ova odluka počet će se primjenjivati već u nedjelju, 3. svibnja.

– Također, od 4. svibnja omogućava se rad zanatskim radnjama i malim obrtima, poput cvjećarnica, urara, frizerskih i kozmetičkih salona, uz obvezno poštivanje epidemioloških zaštitnih mjera socijalne distance, zaštitnih maski i rukavica, te higijene. Frizerski i kozmetički saloni moraju se pridržavati posebnih mjera, poput uporabe vizira, jednokratnih pregača i jednokratnih ručnika – dodao je Juka.

Od ponedjeljka, 4. svibnja, mijenja se i odluka o zabrani okupljanja više od pet osoba te će biti dopušteno okupljanje maksimalno deset osoba uz obvezno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, u prvom redu socijalne distance.

Vezano za rad ugostiteljskih objekata, završetak školske godine te rad vrtića, Juka je najavio kako će se tim pitanjima Vlada i Stožer HNŽ-a pozabaviti sljedećih dana.

S obzirom na poboljšanu epidemiološku situaciju Stožer civilne zaštite HNŽ-a neće se više oglašavati svakodnevno putem konferencija za novinare, već jednom tjedno, srijedom u 13 sati.

Javnost će o novostima vezanim za covid-19 pandemiju biti izvještavana putem priopćenja za javnost svakodnevno.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Prijedlog Konakovića usvojen: Dom naroda raspravljat će o nabavci respiratora

Naredna vijest

Marjanović: Vlada FBiH sa prijedlogom budžeta dokazala da joj nije stalo do nauke i obrazovanja