Objavljeni podaci o broju zaposlenih po općinama u FBiH

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 24. april 2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosi 510.364 dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 510.664, saopćeno je danas iz Porezne uprave ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Kako navode iz Porezne, u tabelarnom pregledu koji slijedi daje se pregled stanja broja zaposlenih radnika po kantonima i općinama na dan 24.04. 2020. godine, na linku.

– Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom’ – saopćeno je.

Tako, na primjer, u općini Bihać je skoro 13.000 zaposlenih, u Sanskom Mostu nešto više od 4000, u Maglaju više od 4200, u Goraždu oko 6400, dok u Kiseljaku oko 4200, u Novom Sarajevu oko 26.000…

Detaljan pregled pogledajte ovdje.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

GOLA ISTINA Adin Šabić: Zaboravit će se i Fikret i njegovi respiratori

Naredna vijest

PRO-Budućnost pomaže lokalnim zajednicama tokom pandemije